Dolazak prvog novog maslinova ulja spada među jedinstvene gastronomske svečanosti. Mlado je ulje aromatičnije i zelenije od bilo kojeg drugog maslinova ulja i vibrantnije od bilo koje masnoće na svijetu. Vodnjanska braća Chiavalon prva su u Hrvatskoj afirmirala mlado maslinovo ulje kao zasebnu tržišnu kategoriju, a lani im se pridružila vodnjanska Salvela sa svojim Primisom.
Salvela je ove godine počela berbu maslina u subotu 5. listopada. A sinoć je u prepunoj zagrebačkoj vinoteci Wine & Friends na Vrbanima predstavljen novi Primis. Novi se Primis bazira, prirodno, na ranim sortama maslina, leccinu i pendolinu, uz dodatak pikantne bjelice i buže.
Ulje je izvanredno, bogato, elegantno, s mirisima maslina, artičoka, stabljike rajčica, trave i zelenih jabuka, veoma intenzivno, umjereno pikantno i pršti pozitivnom energijom: veselo je kao i njegova neonsko zelena boja. Novi je Primis toliko privlačan da prva serija od 500 boca vjerojatno neće biti dovoljna. Edi Družetić, jedan od najvažnijih istarskih i hrvatskih maslinara, kaže da je ova godina zahvaljujući rujanskim kišama izvrsna za masline. “Kiše su spasile istarske maslinike, pa možemo uživati u zaista visokoj kvaliteti,” rekao nam je gospodin Družetić.
Iza kušanja seksi Primisa, u Wine & Friends točila su se Medeina vina. Medea je Salvelin sestrinski brend. Vina je predstavio Marko Krstačić, Medein glavni enolog. Montiron iz 2023. potvrdio je dugogodišnji prestižni status ove single vineyard malvazije iz južne Istre, dok je Punta Greca bila naprosto spektakularna. Punta Greca, merlot iz najjužnijeg istarskog vinograda okruženog morem, točila se i iz velike boce od tri litre.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.