Gorski kotar jedan je od najljepših krajeva Hrvatske. Sama vožnja u dubokim šumama vrijedna je puta, posebno u ranu jesen i ako ne pada kiša. Boje koje se izmjenjuju, okoliš prepun visokih stabala, pokoja divlja životinja i netaknuti planinski zrak, spektakl su za sebe.
U cijeloj toj bogatoj i predivnoj prirodi, međutim, nema nijednog ambicioznog restorana koji bi transformirao jedinstvenu prirodu Gorskog kotara u autentični i nabrijani gastronomski izraz okruženja. Budući da volimo boraviti u Gorskom kotaru i da je sezona gljiva kojima se ovo područje veoma ponosi, zaputili smo se u Evu, pouzdano najbolji goranski restoran. Eva ima dobrih strana, ali i još dosta mjesta za napredak.
Sve što smo probali u Evi bilo je iznad očekivanja za gostionicu u Lokvama, ali u nekim segmentima trebalo bi dodatno poraditi na isticanju najboljih sezonskih sastojaka. Primjerice, kad smo ultraljubaznoj konobarici, koja svojom lakoćom i osjećajem za ugostiteljstvo pripada u neke od vodećih hrvatskih restorana, zamolili da nam preporuči jela za večeru orijentiranu na gljive, dobili smo mlaki odgovor. U ponudi je ono što je na jelovniku, nema ničega više. Dakle, Eva na meniju trenutno ima krem juhu od gljiva, rižoto od gljiva, umak od gljiva i to bi bilo to.
Vikendom se zbog puno više gostiju ponuda širi na pokoju tjesteninu s gljivama, što je razumljivo. Ali, nikako nam nije razumljivo da u srcu sezone gljiva nismo mogli dobiti kao prilog uz jedno jelo gljive sa žara ili gljive pripremljene na bilo koji drugi način. U Istri se to ne bi moglo dogoditi, ali Istra ima i daleko razvijenije ugostiteljstvo.
Pa smo s jelovnika naručili sve što smo mogli a da sadrži gljive. Krem juha od šumskih gljiva bila je izvanredna. Ovo malo jelo od bukovača, lisičarki i vrganja u potpunosti povezuje goste s krajolikom. Pohvalno je i što kuhinja ne koristi vrhnje u krem juhi već stavlja creme fraiche koji sami rade. U Evu se naravno ne može doći bez da se ne naruče žablji kraci po kojima je cijeli kraj poznat.
Žablji kraci u Evi su fantastično delikatni i sočni, ali možda mrvicu masniji nego što bismo voljeli. Nakon Eve nam je žao što više restorana u Hrvatskoj ne pokušava afirmirati ovu klasičnu namirnicu. Dva glavna jela su također bila dobra. Rižoto s divljači i gljivama bio je bolji od 80 posto jela koja se u restoranima ovoga ranga nazivaju rižotom. Imao je propisnu teksturu, precizno je skuhan, u okusu je dominiralo vrlo intenzivno meso jelena, a gljive su dale željene zemljaste arome.
Teleće pečenje je ogromna porcija vrlo dobrog mesa i umaka koji formom podsjeća na demi glace i kuhinja ga radi od nule, što je pohvalno. Divlji krumpiri su fenomenalni jer su zaista lokalni. Šteta je što uz tako dobro meso nismo mogli dobiti i pokoju gljivu sa strane. Iako borovnicama trenutno nije sezona, Eva nudi nekoliko deserata s borovnicama pa smo uzeli palačinke s vanilijom i borovnicama koje su bile vrlo dobre i iznenađujuće lagane.
Hrana u Evi je iznad očekivanja za žanr gostionice u Gorskom kotaru. Tom području je potrebno još ovakvih restorana i možda jedan ambiciozniji, koji bi pokrenuo revoluciju i privukao more novih turista koji će osim vikenda popuniti i sredinu tjedna. Vinska lista je pametna i nije skupa. Uz jela smo popili buteljku orahovičke frankovke Martin Albus, a cijelu večeru smo platili 93 eura.
Gorski Raj 4, Lokve
HRANA +3/-4 VINO 3 SERVIS 4 AMBIJENT -4
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.