Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Spektakl sezone gljiva u Gorskom kotaru restoran Eva obilježava posve nemaštovito: krem juha, rižoto, umak od gljiva. I to bi bilo to

Gorski kotar jedan je od najljepših krajeva Hrvatske. Sama vožnja u dubokim šumama vrijedna je puta, posebno u ranu jesen i ako ne pada kiša. Boje koje se izmjenjuju, okoliš prepun visokih stabala, pokoja divlja životinja i netaknuti planinski zrak, spektakl su za sebe.

gorski-kotar-lokve

U cijeloj toj bogatoj i predivnoj prirodi, međutim, nema nijednog ambicioznog restorana koji bi transformirao jedinstvenu prirodu Gorskog kotara u autentični i nabrijani gastronomski izraz okruženja. Budući da volimo boraviti u Gorskom kotaru i da je sezona gljiva kojima se ovo područje veoma ponosi, zaputili smo se u Evu, pouzdano najbolji goranski restoran. Eva ima dobrih strana, ali i još dosta mjesta za napredak.

Sve što smo probali u Evi bilo je iznad očekivanja za gostionicu u Lokvama, ali u nekim segmentima trebalo bi dodatno poraditi na isticanju najboljih sezonskih sastojaka. Primjerice, kad smo ultraljubaznoj konobarici, koja svojom lakoćom i osjećajem za ugostiteljstvo pripada u neke od vodećih hrvatskih restorana, zamolili da nam preporuči jela za večeru orijentiranu na gljive, dobili smo mlaki odgovor. U ponudi je ono što je na jelovniku, nema ničega više. Dakle, Eva na meniju trenutno ima krem juhu od gljiva, rižoto od gljiva, umak od gljiva i to bi bilo to.

Vikendom se zbog puno više gostiju ponuda širi na pokoju tjesteninu s gljivama, što je razumljivo. Ali, nikako nam nije razumljivo da u srcu sezone gljiva nismo mogli dobiti kao prilog uz jedno jelo gljive sa žara ili gljive pripremljene na bilo koji drugi način. U Istri se to ne bi moglo dogoditi, ali Istra ima i daleko razvijenije ugostiteljstvo.

Pa smo s jelovnika naručili sve što smo mogli a da sadrži gljive. Krem juha od šumskih gljiva bila je izvanredna. Ovo malo jelo od bukovača, lisičarki i vrganja u potpunosti povezuje goste s krajolikom. Pohvalno je i što kuhinja ne koristi vrhnje u krem juhi već stavlja creme fraiche koji sami rade. U Evu se naravno ne može doći bez da se ne naruče žablji kraci po kojima je cijeli kraj poznat.

Žablji kraci u Evi su fantastično delikatni i sočni, ali možda mrvicu masniji nego što bismo voljeli. Nakon Eve nam je žao što više restorana u Hrvatskoj ne pokušava afirmirati ovu klasičnu namirnicu. Dva glavna jela su također bila dobra. Rižoto s divljači i gljivama bio je bolji od 80 posto jela koja se u restoranima ovoga ranga nazivaju rižotom. Imao je propisnu teksturu, precizno je skuhan, u okusu je dominiralo vrlo intenzivno meso jelena, a gljive su dale željene zemljaste arome.

Teleće pečenje je ogromna porcija vrlo dobrog mesa i umaka koji formom podsjeća na demi glace i kuhinja ga radi od nule, što je pohvalno. Divlji krumpiri su fenomenalni jer su zaista lokalni. Šteta je što uz tako dobro meso nismo mogli dobiti i pokoju gljivu sa strane. Iako borovnicama trenutno nije sezona, Eva nudi nekoliko deserata s borovnicama pa smo uzeli palačinke s vanilijom i borovnicama koje su bile vrlo dobre i iznenađujuće lagane. 

Hrana u Evi je iznad očekivanja za žanr gostionice u Gorskom kotaru. Tom području je potrebno još ovakvih restorana i možda jedan ambiciozniji, koji bi pokrenuo revoluciju i privukao more novih turista koji će osim vikenda popuniti i sredinu tjedna. Vinska lista je pametna i nije skupa. Uz jela smo popili buteljku orahovičke frankovke Martin Albus, a cijelu večeru smo platili 93 eura. 

EVA

Gorski Raj 4, Lokve

HRANA +3/-4  VINO 3  SERVIS 4  AMBIJENT -4 

VISA Inspire_logo_web copy
PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.