Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

COOKING & THE CROWN Sin britanske kraljice Camille, restoranski kritičar Tom Parker Bowles, objavio je kuharicu s receptima kraljevskih jela 

Tom Parker Bowles je prije svega poznavatelj gastronomije, onda tek sin britanske kraljice Camille. Ipak, njegova je nova knjiga, kuharica s receptima, posvećena upravo povijesti i specifičnostima britanske kraljevske kuhinje. Piši o onome što znaš.

U nizu intervjua koje ovih dana daje promovirajući knjigu Cooking & The Crown, Parker Bowles opisuje kompliciranu proceduru nastanka kuharice. Pisanje je očigledno bilo najlakši dio. Najteže bilo dobiti odobrenje pokojne kraljice Elizabete II. Parker Bowles proceduru je započeo početkom 2022. za vrijeme kraljičina Jubileja. Posebno odobrenje trebalo mu je kako bi smio opisati prehrambene običaje britanskih kraljevskih obitelji i detalje o onome što jedu, od kraljice Victorije do danas.  Tom Parker Bowles kuharicu o kraljevskoj kuhinji nije napisao kako memoare, već iz pozicije profesionalca, restoranskog kritičara lista Mail of Sunday i autora nekoliko televizijskih emisija o hrani.

Iz perspektive 49-godišnjeg aristokrata koji je bezbrižno odrastao između elitnih klubova, škola i sasvim normalnog mladenačkog provoda da bi prije desetak godina po maminoj liniji, ne svojom voljom upao u epicentar britanske kraljevske obitelji, tema prehrane u kraljevskoj obitelji nije trač, otkrivanje skrivenog i privilegiranog. Parker Bowles kaže da je kultura hrane u najvišim britanskim društvenim slojevima jedna velika oscilacija između pretjerivanja i škrtosti, raskošnih banketa i najbanalnije, osiromašene prehrane koja govori mnogo o britanskom duhu, i to je čini zanimljivom.

Njegova knjiga je rezultat opsežnog istraživanja, dokumentirao je navike doručka, ručka, večera i čaja britanskih kraljeva i kraljica, ali i istražio izumrla jela poput juha od kornjače, trilogija od ovčetine i jaja suzette. I naravno opisao Elizabetine zobene kaše, Camillin pileći temeljac i biodinamičke salate kralja Charlesa. Jedno od vrjednijih otkrića u knjizi je zaboravljeni, više od stoljeća star recept za kekse koji je pronašao u windsorskim arhivama, i koji će se nesumnjivo vratiti na repertoar Buckinghamske palače. Knjiga Cooking & The Crown: Royal Recipes From Queen Victoria to King Charles III (Kraljevski recepti od kraljice Victorije do kralja Charles III:) objavljena je 26. rujna, izdavač je Aster. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.