Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Škotski Glenlivet lansirao je svoj najstariji whisky dosad, 55 godina stari Eternal Collection

Glenlivet 55 Year Old najstariji je whisky koji je destilerija pustila u prodaju otkako je osnovana 1824. godine. Dostupno je samo  sto boca ove ograničene edicije. Preporučena maloprodajna cijena boce je  50.000 eura.

Glenlivet 55 YO, punim imenom The Glenlivet Eternal Collection, First Edition: 55 Year Old, može se kupiti samo preko Whisky Exchangea. Svaki kupac u destileriju može poslati narudžbu za samo jednu bocu. Ovaj Glenlivetov whisky, podsjeća Decanter, destiliran je dok je Richard Nixon bio američki predsjednik a Beatlesi upravo izdavali Abbey Road. 

Desetljećima je dozrijevao u bačvi od šerija, a buteljiran je ove godine.  Glenlivetov glavni majstor bačvar Kevin Balmforth koji je nadzirao zadnje godine dozrijevanja, aromatiku i okus whiskyja opisuje kao “kombinaciju jesenskog voća, suncem okupanih seviljskih naranči i ljepljivih datulja obavijenih začinjenom toplinom cimeta i muškatnog oraščića na nosu, zajedno sa slatkim, toplim okusima domaćeg džema od crnog ribiza i kreme od vanilije, uravnoteženih gorkim citrusnim notama na nepcu”.

Kompanija Chivas Brothers vlasnici Glenliveta, za dizajn ambalaže angažirala je Michaela Hansmeyer.  Okrugla boca dolazi u školjki od jesmonita, ekološkog materijala koji se dobiva miješanjem gipsa i akrilne smole na vodenoj bazi, bez kemijskih otapala, pozlaćenoj ružičastim zlatom. 

“Ova skulptura posveta je  kompleksnosti najstarije ekspresije Glenliveta i surovoj ljepoti škotskog krajolika u kojem se nalazi destilerija, utjelovljujući duh susreta inovacije s tradicijom”, rekao je Hansmeyer.

Povodom predstavljanja whiskyja Glenlivet je napravio jedinstveni aukcijski lot koji će u listopadu ići na aukciju u kući Sotheby’s. U lotu su boca Glenliveta 55YO i Hansmeyerova skulptura, a sav prihod ide Nacionalnoj zakladi za Škotsku. Glenlivet lansiranje The Eternal Collection naziva “monumentalnim trenutkom za poznavatelje whiskyja i ljubitelje luksuza”.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.