Istarski gradić Vrsar 28. rujna organizira zanimljivu manifestaciju Golosa-tematska gastronomska šetnja, posvećenu lokalnim lješnjacima. Vrsar je, naime, osim po ribi poznat i po amaretima. Vrsaranski amareti posebni su upravo po lješnjaku, koji se u lokalnim receptima koristi umjesto badema.
Sve donedavno na vrsarskom je području radilo niz plantaža lijeske. Na gastronomskoj šetnji koju Vrsar organizira ove subote, bit će šest točaka na kojima će posjetitelji moći kušati razna jela s lješnjacima. Tako će u lokalnoj mesnici Kalčić koja radi već 30 godina servirati tagliatiu od junećeg ramsteka s preljevom od prženog lješnjaka, medenog octa i istarskog meda od akacije uz Damjanićevu Borgonju, na vidikovcu Casanova servirat će paštetu, u tasting baru Rosinjola organizirat će se kušanje istarskih maslinovih ulja uz pinsu romanu s istarskim pršutom, prženim lješnjacima i sirevima s plemenitom pljesni uz Agrolagunin Castellblanc, na vidikovcu Bepo & Tonina uz savur od srdele točit će se Privitelio Sv. Juraj, svojedobnog šampiona Vinistre…
Jedna od svakako najvećih atrakcija bit će postaja na kojoj će velika hrvatska slastičarka Petra Jelenić peći vrsaranske amarete koje će servirati uz liker od lješnjaka. Hrvatski tradicijski kolači specijalnost su i stalna tema istraživanja Petre Jelenić. od Sala na zagrebačkom dolcu do TV serije Slatka Kuharica koja ovih dana počinje novu sezonu, Petra Jelenić Hrvate podsjeća na njihovo slastičarsko naslijeđe i pokazuje kako ono pažljivom i kompetentnom modernizacijom može biti relevantno za budućnosti i tako se sačuvati. Ne sumnjamo da će njena verzija vrsaranskih amareta na zadnjoj postaji gastronomske šetnje biti pravi nacionalni revival ove fine istarske slastice, koju Vrsar planira zaštititi kao nematerijalnu kulturnu baštinu.
Fotografije/ Ana Knežević i TZ Vrsar
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.