Vinarija Rossi iz bajkovitih Bajkina kraj Vižinade svojedobno je osvojila titulu najboljeg hrvatskog vina na International Wine Challengeu, za malvaziju Templaru Riservu iz 2016. Pa onda još zlatnu Decanterovu medalju za Templaru Riservu iz 2017.
Templara Riserva proizvodi se samo u najboljim godinama. Preklani su Luka Rossi i njegova braća odlučili preimenovati Templaru Riservu u Monte d’Oro, jer sve grožđe za njihovo najbolje vino dolazi iz jednog od najboljih istarskih vinograda, koji se zove Monte d’Oro, i koji po mnogočemu može konkurirati Santa Luciji. Obitelj Rossi posjetili smo krajem prošlog tjedna.
Prvo smo probali niz moštova iz tekuće berbe, koji upravo fermentiraju. Kao i u slučaju Agrolaguninih moštova koje smo kušali dan ranije, malvazija iz berbe 2024. u sadašnjem se, fermentacijskom stadiju čini prilično senzacionalna. Ako se vina nastave razvijati u jednakom rangu kvalitete kao u sadašnjoj fazi fermentacije, vjerojatno ćemo govoriti o jednoj od najboljih berbi malvazije u modernoj, poratnoj povijesti istarskog vinarstva.
Braća Rossi počela su brati 2. rujna, nešto kasnije od većine istarskih vinogradara, ali su uspjeli uhvatiti prihvatljivi pH i dobre kiseline, uz visoke šećere. Neke su malvazije, s najprestižnijih položaja, impresivno sočne i bogate. No, obitelj Rossi ove se godine veseli i grožđu s teoretski lošijih položaja u ravnici, s malo sunca: ti su vinogradi osigurali dovoljno kiseline i herbalnih elemenata za konačni cuvee mlade Malvazije Rossi.
Najcjenjeniji položaji donijeli su pak raskošno grožđe za Monte d’Oro, koji bi se gotovo sigurno morao napraviti i u ovogodišnjoj berbi. Poslije obilaska podruma tijekom kojega smo probali niz veoma različitih budućih vina, i kad je riječ o aromatici i o tijelu, sjeli smo u kušaonicu da bismo kušali najvažnija buteljirana vina kuće Rossi.
Malvazija Templara iz 2022. godine perfektno je svježa, vertikalna, s čvrstom strukturom i tipičnim sortnim mirisima. Prilično smo sigurni da će trajati još šest do osam godina. Malvazija Monte d’Oro iz iste berbe spada među najintenzivnija istarska bijela vina. Ona je nevjerojatno sočna, bogata, hedonistička, slasna, s iznimno puno žutog voća na nosu i na nepcu, s dugim, impresivnim završetkom, blagom gorčinom i precizno doziranim hrastom. Riječ je o jednom od najboljih vina kuće Rossi do danas.
Monte d’Oro traži jastoge i hlapove, velike škampe i crvene kozice, jakovske kapice, plemenitu oboritu ribu, ali se može piti i uz masnu plavoperajnu tunu, uz biftek, pa čak i uz umjereno odležane steakove.
Na kraju smo još probali šampionsku Templaru Riservu iz 2017. godine, koja je sasvim blago oksidirala što joj je, međutim, dalo novi život. Neka bijela vina izvrsno funkcioniraju uz diskretnu nijansu oksidacije, poput vrlo starih butelja čuvene španjolske vinarije Lopez de Herredia.
Malvazija Templara Riserva iz 2017. danas se doima kao da će trajati još desetak godina: treba je piti uz kavijar, zaista dobar pršut, ekspresivne sireve poput Kumparičkinih ili pak uz jako jodiranu hranu poput kamenica, ježinaca i trilja.
U vinariji Rossi prošli smo se tjedan susreli sa sličnim fenomenom kao u kušaonici porečke Agrolagune. I kod Rossija u Bajkinima koji nisu blizu ni jedne glavne ceste, bilo je više ljudi nego što smo tih dana vidjeli u svim novigradskim restoranima.
Slično je i u Motovunu gdje Klaudio Tomaz radi veće promete nego svi motovunski restorateri skupa, i u Vodnjanu gdje Medea/Salvela i braća Chiavalon posluju mnogo bolje od lokalnih konoba, kao i u okolici Momjana gdje se su Gianfranco i Antonella Kozlović izmislili istarski žanr ugostiteljske vinarije pa se ondje katkad dugo čeka na ulazu.
Istarski su vinogradari i maslinari iznimno moderni u promociji i prodaji vina i ulja kod kuće, što im se očito isplaćuje s ozbiljnim dividendama. Vinarija i destilerija Rossi jedan je od najuspješnijih primjera takvog pristupa.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.