Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Fun dining Bistro Sopal počeo je raditi i za ručak. Posluživat će sasvim drukčiju hranu nego za večeru, uključujući pohanu piletinu s pireom 

U petak iza pet sjeli smo na Sopalovu terasu u Teslinoj, koja je još bila posve prazna . Iza sedam navečer Sopalova terasa i blagovaonica bile su fizički prepune i prštale su energijom, baš kao da smo u londonskom Sohou a ne u Zagrebu.

Sopal je bistro u Teslinoj ulici, smješten između Vinodola, Nomua i Carpaccia. Sopal je utemeljio Marko Turković, valjda najtalentiraniji mlađi hrvatski chef, koji je poslije godinu dana otišao kuhati u briljantni i radikalni Bekal na Trešnjevci. Sopal već tri godine vodi Katarina Vrenc, najtalentiranija mlada hrvatska chefica, koja s Turkovićem dijeli zablude o tome što su dobra vina, ali gospođa  Vrenc toliko je uspješna da je nitko ne smije omalovažavati.

Chefica Sopala Katarina Vrenc

Kuhinja chefice Vrenc veoma dobro kuha, što je jučer pokazala s dva izvrsna jela. Sotirane sunčanice , gljive koje ni jedan zagrebački restoran ne koristi (u Sopal su stigle s Ćićarije) bile su fantastično slasne i prepune prirodnog umamija. Masna blijeda tuna generala Gotovine uživala je u maslinovu ulju i par listića cvijeta soli.

Hrvatska plavoperajna tuna spada među najbolje ribe na svijetu. Gospođa Vrenc pokazala je dovoljno profesionalne suzdržanosti da najbolji rez te najbolje tune ne opterećuje ni sa kakvim nepotrebnim začinima, umacima ili suvišnom termičkom  obradom. Gola i masna plava tuna briljantna je sama po sebi, a chef koji to ne prepoznaje ne razumije vrijednost sastojka s kojim radi.

No, najvažnije vijesti iz Sopala nisu ni sunčanice ni tuna. Najvažnija vijest je da Sopal sada radi i za ručak, nakon što se cijelu vječnost otvarao tek u pet popodne. 

Chefica Vrenc rekla nam je da će se meni za ručak drastično razlikovati od večernjeg menija.  Primjerice, Sopal će za ručak servirati pohanu piletinu s pireom, s tim da piletina dolazi iz lokalnog prirodnog uzgoja. Sopal je vrlo dobar restoran s mnogo gostiju, pankerskim  štihom i modernim pristupom  gastronomiji. Vinska lista i dalje je bizarna i demonstrira loše poznavanje žanra prirodnih vina, kojima je restoran iskreno privržen. Ali corkage košta decentnih  15 eura. pa ćemo idući put donijeti pokoju Podveršičevu ili Simčičevu butelju.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.