Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Šampionska baranjska vinarija Zlatno brdo jučer je u zagrebačkom hotelu Capital proslavila treći rođendan

U utorak popodne u lijepom hotelu Capital u Jurišićevoj ulici okupili su se brojni poslovni partneri Zlatnog brda i nekoliko vinskih novinara kako bi proslavili treći rođendan ove uspješne baranjske butikne vinarije.

Na elegantnom domjenku u Capitalu točila su se gotovo isključivo vina koja su osvojila Decanterove medalje, plus dva noviteta. Premda postoji samo tri godine, Zlatno brdo već je skupilo niz Decanterovih priznanja.

Vlasnik Zlatnog brda Goran Matijević prvo je otkupljivao vina od pojedinih renomiranih baranjskih proizvođača poput Kalazića i zatim ih dodatno odležavao ili kupažirao u svom podrumu. Rezultati su prilično impresivni, o čemu ne svjedoče samo londonske medalje već i fenomenalno stanje starijih vina Zlatnog brda. Primjerice, Graševina iz 2018, moćno, bogato, ekstraktno vino tipično za baranjski terroir, tek se sada približava svom vrhuncu i trajat će još barem pet do sedam godina.

Gold Cuvee iz 2020. koji je dobio Decanterovo zlato još je godinama daleko od vrhunca; ovo posve neobično, alzaški stilizirano poluslatko vino idealno za gusja jetra, trebalo bi zapravo piti tek negdje 2027. ili 2028. ali tada nažalost više nigdje, osim možda u Matijevićevoj privatnoj arhivi, neće biti ni jedne butelje.

Direktorica Zlatnog brda Ana Matijević

Cabernet Sauvignon iz 2017. koji nije vidio drvo (odležavao je isključivo u inoksu) toliko je svjež da se čini kao da nema rok trajanja. Mlađe graševine iz Matijevićevoj vinograda izrazito su lakopitke ali su zadržale onu intenzivnu slast veoma zrelog voća karakterističnu za toplu Baranju. Jučer smo u Capitalu probali i jedno posve novo, radikalno drukčije vino, Graševinu iz akacije.

Goran Matijević i Tomo Jakopović

Bačve od akacije izradila je poznata međimurska bačvarija Srnec. Graševina iz akacije naglašeno je kremasta, a na nosu se uz uobičajene voćno herbalne javljaju i netipični začinski elementi, ali ne i panceta koja često obilježava bijela vina odležana u bagremovim bačvama. Vidjet ćemo u kojem će se smjeru razvijati  Graševina iz akacije. U svakom slučaju riječ je o zanimljivom eksperimentu.

Rođendanski domjenak Zlatnog brda kratkim je pozdravnim govorom otvorila Ana Matijević, kćer Gorana Matijevića, dok je vina prezentirao sommelier Tomo Jakopović.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.