Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Centotrenta je unio novi život u riječke brze i jeftine marendarnice. Njihove pašte bi mogle postati veliki hit 

Marende su osnovni dio života u Rijeci, što zna gotovo svatko tko radi ili živi u centru grada. Marende su u Rijeci toliko popularne da nam se više respektabilnih chefova znalo žaliti kako ljudi ne žele jesti ambicioznu hranu već uvijek nešto brzo i jeftino.

Međutim, prave marendarnice u centru grada su gotovo izumrle, uz tek poneku iznimku, a brzo i jeftino prečesto znači odlazak u pekaru, kebabdžinicu ili neki drugi fast food. Taj žanr sveo se na najnezdraviji način prehrane, ali apetit za brzim i jeftinim ipak se nekako mora zadovoljiti. S punim pravom. Ponuditi gostima kvalitetnu a brzo dostupnu i relativno jeftinu hranu, nije najlakši zadatak. Čini se da je Centotrenta (130) u centru grada uspio ispuniti taj važan zadatak.

Centotrenta se nalazi nekoliko koraka od katedrale Sv. Vida i radi kao pasta bar. Rijeka je dosad, koliko se sjećamo, imala možda jedan pasta bar prije desetak godina koji je, međutim, radio ispod prihvatljive higijenske i kvalitativne granice pa je brzo propao, a nastalu rupu se nitko nije sjetio ispuniti sve do sad.

Centotrenta ima otvorenu kuhinju u kojoj se pasta radi ručno od nule i cijeli proces se može proučavati. Djelatnici provlače tijesto kroz mašinicu, ručno režu razne formate paste, zatim je ubacuju u kipuću vodu, uzimaju škrobnu vodu za umak, umak se također radi od nule, a sve se može promatrati u nepretencioznom i pomalo ogoljenom ambijentu kakav i priliči pasta baru.

U Centotrenta smo ušli u petak oko dva poslijepodne, s nadom da ćemo moći birati vrstu paste i umak s obzirom da je radno vrijeme do pet poslijepodne. Ipak, lokal je bio pun do zadnjeg mjesta, a u ponudi su imali još samo tagliatelle s pomidorima. Centotrenta je očito krenuo vrlo dobro, ako je nekoliko sati prije zatvaranja rasprodao sve što je imao.

U redu, naručili smo tagliatelle pa s guštom promatrali cijeli proces. I pasta iz Centotrenta je zaista dobra, pogotovo kad se uzme u obzir vrijednost za novac. Tjestenina je vidljivo bolja u odnosu na one u ostalim riječkim restoranima. Precizno je skuhana u minutu i ima neodoljivu hrapavu teksturu. Umak je ukusan i ima sve poželjne karakteristike iako bismo voljeli da je mrvicu rustikalniji a ne gladak kakav je bio naš. Izrazito je pohvalno što Centotrenta koristi dobar parmezan i riba ga u velikim količinama. Još bolje bi bilo da si gosti sami mogu regulirati količinu na tanjuru.

U ponudi je još nekoliko vrsta tjestenina poput cavatella i raviola, kao i razni umaci, među kojima bismo svakako voljeli probati carbonaru i ragu. Centotrenta je obogatio važan lokalni žanr marendarnica. Nadamo se da će se samo nastaviti razvijati. Pametno je i što paze na izbor pića što nije često na ovakvim mjestima, drže Brumanova piva iz male craft pivovare iz Buzeta, Fakinov teran i malvaziju. Jednu pastu i craft pivo platili smo točno 10 eura. Puno bolja i kvalitetnija opcija od raznih fast foodova raspršenih po centru grada. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.