Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Riječki Capote y Ole zabavan je, prilično autentičan španjolski restoran koji peče i najrjeđe rezove iberica

Etničkih restorana u Rijeci nema mnogo. Trend svjetskih kuhinja, koliko god bile popularne negdje drugdje, u najveći kvarnerski grad jednostvano nije stigao. Tu i tamo pokoji sushi bar daleko je ispod željene razine, jedan kineski na marginama i izvrsna Koya, gdje se mogu probati  vrlo autentična azijska ulična jela.

Riječka scena je, gledamo li unatrag nekoliko godina, strahovito napredovala ali strane kuhinje bolna su joj točka. U Rijeci koliko znamo nema nijednog indijskog restorana, što je pomalo apsurdno. U takvoj sredini, koja očigledno ne podupire gastronomsku raznolikost, Capote y Ole radi vrlo dobar i hvalevrijedan posao. Capote y Ole je španjolski restoran koji se čini da je stvoren kako bi prikazao jednostavnu stranu španjolske kuhinje. Koja naravno može biti izvrsna. Španjolska je gastronomska velesila i jedan od svjetskih restoranskih epicentara.

U Capote y Ole sve su namirnice španjolske osim  naravno nekoliko bazičnih vrsta povrća, dok je jelovnik velik i zanimljiv. Na hladnim predjelima se prirodno nalazi više vrsta jamona, nekoliko kobasica među kojima su blaži i snažniji chorizo i španjolski sirevi. Pohvalna je i činjenica da sve suhomesnate proizvode Capote reže na po narudžbi, a imaju i trgovinu u kojoj se mogu kupiti za doma. Pršute i chorizo smo ovoga puta preskočili kako bi se posvetili ostalim predjelima koje Capote nudi, među kojima je briljirala španjolska tortilja od jaja i krumpira.

Ostala predjela također su bila na zadovoljavajućoj razini, iako već zbog veličine nisu tapasi. Kroketi od bakalara i pršuta su pak previše brašnasti i nedosaje im hskrovsti, dok su gambas al ajillo, klasični španjolski tapas od kozica s češnjakom, bili bogati i mesnati a češnjak srećom nije dominirao. Capote y Ole i ove kozice nabavlja iz Španjolske. Glavnim jelima dominiraju svinjetina od iberica, govedina i paelle za dvije osobe. Pluma bellota koju smo naručili bila je možda i najbolja svinjetina koju smo pojeli u Rijeci za dugo vremena. 

Pluma iberico de bellota je najrjeđi i najskuplji rez iberijske svinjetine jer svaka svinja daje tek dva tristogramska komada ovoaga mesa. Zbog toga što se režu tanje, najčešće se i najbolje priprema na grillu i na otvorenoj vatri. Naša pluma de bellota bila je srednje pečena, servirana s krupnom soli i doslovno je prštala okusima dostojnima boljih rezova govedine.

Zaista domaći krumpirići također su bili ukusni i fino pripremljeni. Osim domaćih krumpirića, Capote y Ole drže i domaći kruh. Sporo kuhani obrazi iberica razdvajali su se već pri dodiru vilice, ali je gustom umaku nedostajalo nešto više dubljih i fokusiranijih okusa.

Porcije u Capote y Ole možda su nešto veće nego što smo očekivali pa za desert nismo imali snage, ali bismo definitivno voljeli probati cremu catalanu. Hrana je ukusna i tehnički dobra, pripremljena s poštovanjem prema španjolskim tradicijama i najbitnije, pripremili su je kuhari koji očito znaju kuhati. Vinska lista je očekivano orijentirana na španjolska vina, uglavnom cjenovno pristupačnija, s pokojom hrvatskom etiketom. Capote y Ole je šampion poštenih cijena. Veliku količinu hrane uključujući najskuplji rez iberica s dvije čaše vina platili smo 67 eura. 

CAPOTE Y OLE

Verdijeva ulica 6, Rijeka

HRANA -4  VINO +3  SERVIS  4  AMBIJENT 3

VISA Inspire_logo_web copy
PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.