Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Iako smo mislili da je to nemoguće, Marina Gaši kuha još bolje nego početkom ljeta. Čista petica, drugi put.

Novigradska Marina najbolji je restoran kreativne riblje kuhinje u Hrvatskoj. O tome naprosto nema rasprave. Marina, koju pažljivo pratimo osam godina, jedan je od sasvim rijetkih hrvatskih restorana koje smo ocijenili čistom peticom.

marina-interijer

Marina je peticu dobila u svibnju ove godine tijekom našeg redovitog predsezonskog obilaska jadranskih restorana. Sinoć u Marini večerali uglavnom privatno. Budući da ionako dio tjedna moramo provesti u Novigradu, odlučili smo si uljepšati službeni put privatnom večerom u Marini, koja se zbog svoje čiste senzacionalnosti ipak pretvorila u novinski tekst, s drugom čistom peticom za Marinu u jednoj godini.

Neka jela koja smo sinoć probali u Marini ne razlikuju se bitno od kasnoproljetnog menija. Rep velikog škampa na crumbleu od crne čokolade činio nam se, dapače, malo manje impresivan nego u svibnju jer je sada, u reprizi, vidljivo da ovom originalnom jelu možda inspiriranom moleom nedostaje ugriz ljutine koji bi kontrirao slatkoći škampa i čokolade.

Nadalje, u taglionima s kozicama, gdje se čili dobro osjetio, pomalo nas je iritirao nekontrolirano snažni pečeni češnjak, kojeg je moralo biti manje ili je morao biti malo sofisticiranije termički obrađen. Ali, sva su druga jela bila odlična, a neka blizu briljantnima, na razini čiste dvije Michelinove zvjezdice.

Jedan od pozdrava iz kuhinje, bisque od škampa, u 99 posto ribljih restorana na hrvatskoj i talijanskoj strani Jadrana ne bi se nikad skidao s menija, jer ta baršunasta, ultrabogata i nadrealistično mirisna tekućina spada među najbolje juhe od rakova koje smo probali bilo gdje u svijetu.

Brancin u soku od trešnje plijenio je kombinacijom voćno mineralnih okusa i fenomenalnom čvrstom teksturom. Tartar od kozica u zelenom curryju s bademovim mlijekom i krokantom od slatkih badema najbolja je blaga verzija zelenog curryja koju smo probali.

A hlap zapečen na smeđem maslacu, s ikrom hlapa i velutom od hlapa, jelo je koje spada među najviše domete hrvatske maritimne gastronomije. Hlap Marine Gaši vrijedi više nego sva jela zajedno iz barem tri hrvatska so called Michelinova restorana. Kod Marine smo ostali četiri sata , gledajući munje nad morem zapadne Istre i uživajući u hrani.

Uobičajeno spektakularnu večeru kod Marine Gaši, Henrija Rousseaua hrvatske gastronomije, platili smo točno 400 eura, s buteljom bijele Burje i pet ili šest čaša Ruinarta. Osjećali smo se kao da smo dobili izvrsnu vrijednost za novac.

MARINA

Svetog Antona 38, Novigrad

HRANA 5/5  VINA 4/5  AMBIJENT 4/5  SERVIS 4/5

VISA Inspire_logo_web copy
PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.