Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

DRUGA GODIŠNJA LISTA Osam najboljih tradicijskih nacionalnih restorana za 2024.

Zaista najbolji nacionalni restorani u Hrvatskoj nisu tradicijski nego pripadaju raznim žanrovima fine dininga: od progresivnog Nava i Cap Aurea, preko modernističkog Pelegrinija do zaigranog, hedonističkog Dvora. Radi se o restoranima koji mijenjaju nacionalnu i regionalne gastronomije.

Kad je pak riječ o tradicijskim nacionalnim restoranima, slika je nešto manje zanimljiva jer se u Hrvatskoj, nažalost, tradicionalnom kuhinjom i danas smatraju veliki komadi rustikalno pripremljenog neočišćenog mesa i punog sirovog ili polusirovog luka i češnjaka. Ipak, uspjeli smo sastaviti listu od osam vrlo dobrih restorana koji se civilizirano, stručno i uglavnom sezonski bave tradicijskom nacionalnom kuhinjom.

1. Tač, Zagreb

tac-mahune

Tač je već godinama najbolji hrvatski tradicijski nacionalni restoran. Tač odlikuju izvrsni sastojci, sezonska orijentacija, sklonost prirodnim vinima i maštovito, kompetentno kuhanje Vesne Miletić. Tač drži i prvorazrednu jadransku bijelu ribu, dok se prvo proljetno povrće podrazumijeva.

2. Alla Beccaccia, Valbandon

beccaccia-ognjiste

Alla Beccaccia je primjer uspješno modernizirane tradicijske istarske konobe. Sastojci su izrazito sezonski i lokalni, kuhanje tehnički perfektno dok se recepture dobrim dijelom baziraju na starim istarskim jelima. Alla Beccaccia je vjerojatno najbolja istarska konoba.

3. Vinodol, Zagreb

vinodol

Vinodol izvrsno balansira između konvencionalnih hrvatskih restoranskih jela i modernih mikrosezonskih jela koja se uglavnom nalaze na Vinodolovim tjednim kartama. Vinodol je toliko gastronomski nacionalno orijentiran da i izvrsni odležani steakovi ne dolaze iz Škotske, Amerike ili Urugvaja  nego se nabavljaju kod križevačkog T Bonea.

4. Konobe Maha i Mate, Korčula

Pojedini zagrebački chefovi misle da je Maha najbolji korčulanski restoran ili, barem najbolja konoba na dalmatinskim otocima. Maha je postala široko poznata pošto je uvrštena u Netflixov serijal Somebody Feed Phil, a danas je čuvena po pekama, u kojima se priprema doslovno sve od hobotnice i oborite ribe. do  prvorazredne janjetine. Maha miješa i vrlo dobre koktele. Uz konobu Maha lokalnu gastronomsku tradiciju čuva i konoba Mate u Pupnatu.

5. Konoba Vinko, Konjevrate

Vinko je već desetak godina pouzdani klasik hrvatske tradicijske kuhinje. Kod Vinka je baš sve barem dobro, od finog lokalnog pršuta, preko moćnog telećeg rižota i slasnog mliječnog odojka do briljantnih, nevjerojatno ukusnih prženih mladih krumpira koji dolaze iz obližnjeg OPG-a Mrdeža.

6. Primizia, Brtonigla

Primizia je kombinacija tradicijskog gastronomskog bistroa i vrhunske pizzerije. Sastojci su izrazito sezonski, pa se za koji tjedan veselimo pizzi s bijelim tartufima koji se ribaju za stolom, raznovrsnim istarskim jelima s vrganjima, mladom maslinovu ulju… Kuhanje u Primiziji vrlo je profesionalno a vinska lista gotovo izvrsna.

7. Baltazar, Zagreb

Bez obzira na povremene neobične pogreške u prezentaciji, Baltazar je i dalje veoma, veoma dobar u svom core businessu, tradicionalnim jelima poput legendarne janjeće pljeskavice. Nedavno smo u Baltazaru uz pljeskavicu naručili i odlične sotirane lisičarke, prve ovoga rujna u Zagrebu. Zagrebački odrezak, lička teletina i sir s vrhnjem uvijek su ukusni, dok izbor bijele ribe i škampa može biti među najatraktivnijima u Zagrebu.

8. Točkica

Zagrebački bistro Točkica, čije je prve menije postavljao Marijo Čepek, nostalgično se i kompetentno bavi najpopularnjim jelima hrvatske građanske tradicijske kuhinje. Špek fileki, pašticade, purice s mlincima i proizvodi OPG-ova iz okolice Zagreba okosnica su menija u Točkici, precizno su kuhana i efektno servirana, dok je vinska karta je moderna i vrlo dobra, s puno prirodnih vina, dobro prilagođena pairingu s hrvatskim tradicionalnim jelma

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.