Ovogodišnji centralni gastronomski event hrvatskog ogranka udruženja Jeunes Restaurateurs d’Europe (JRE) održat će se na Kaštelu Grobnik iznad Rijeke. JRE-Hrvatska ekstravagaznu Talent and Passion svake godine priređuje na drugoj lokaciji. Osim vizualne atraktivnosti, svaka lokacija ima i poseban povijesni i kulturološki značaj.
Grobnik vrlo specifičan grad turbulentne povijesti, naseljen još u prapovijesno doba. Grobnikom su vladali Iliri, Rimljani, Goti i Franci, od 10. stoljeća je pod hrvatskom vlašću a 1225. su ga preuzeli knezovi Krčkih-Frankopana. Grobnik je posebno važnu ulogu odigrao u borbama protiv Tatara, bitka na grobničkom polju 1241. kojom su Hrvati zaustavili prodor Tatara na more temelj je današnjeg identiteta Grobinšćine. Taj temperament i ambicija ostali su glavne karakteristike Grobnika.
Grobnik je danas poznat i kao grad s najvećom koncentracijom automoto entuzijasta u Hrvatskoj, zbog dugogodišnjeg održavanja motociklističkih Grand Prix utrka na njihovoj stazi, na Grobniku je sportski aerodrom, a Grobničani su na čelu sa svojim zvončarima i jedna od najvažnijih i najatraktivnijih grupa Riječkog Karnevala. U gastronomiji, Grobnik se ponosi svojim sirom i palentom kumpiricom, jelom koje se priprema dugim kuhanjem kukuruznog brašna s krumpirom u procesu koji zahtijeva dosta iskustva i preciznosti jer prava kumpirica mora biti kremasta i intenzivna, s finom zapečenom koricom na dnu.
Cijeli ovaj kontekst na različite će načine biti uključen u spektakl Talent & Passion koji će se na Grobniku održati 05. listopada u organizaciji JRE-Hrvatska s Turističkom zajednicom Kvarnera kao službenim partnerom. Sudjelovanje lokalne Turističke zajednice u ovoj manifestaciji ima dodatnu dimenziju. Kvarner će 2026. biti Europska regija gastronomije, a program koji je TZ Kvarnera razvila na vrlo zanimljiv način obuhvaća lokalne gastronomske tradicije uključujući grobničku.
Ove godine na JRE Talent and Passion sudjeluje petnaest restorana članova udruge. Njihovi chefovi kuhat će na Kaštelu Grobnik, uz kuhare u eventu sudjeluju sommelieri i drugi restoranski profesionalci. Zanimljivo je da će ove godine svi chefovi imati zajedničku inspiraciju, Frankopansku kuharicu. Frankopani su ostavili dosta zapisa o svojoj kulturi hrane koja je značajno utjecala na kvarnerske lokalne i otočke kuhinje. Zapisi o kuhinji Frankopana nastali su na prijelazu 16. u 17. stoljeće, kad su plemići još sami uzgajali svoju stoku, jela su se temeljila na mesu i divljači s dosta domaćih i egzotičnih začina, ali je upravo počinjao i ubrzni razvoj voćarstva i povrćarstva, a Europa se tek upoznavala s kavom i duhanom.
Kuhalo se izrazito sezonski jer nije bilo tehnologije skladištenja, usoljavanje i dimljenje bile su glavne tehnike čuvanja hrane. Posebno važno, za vladavine Zrinskih i Frankopana početkom 17. stoljeća na Kvarneru je počeo sustavni razvoj vinogradarstva i vinarstva, u Vinodolu je svaka kuća obrađivala vinograd. U grobničkom kaštelu je u to vrijeme radila i jedna od dvije najopremljenije kuhinje u zemlji, druga je bila u Bakru. Knjiga Frankopani za stolom koju je izdala Primorsko-goranska županija osim niza ovih zanimljivih detalja donosi i detaljne recepte za tadašnja jela tako da će chefovi koji nastupaju JRE Talent and Passion imati dosta bogatu građu za istraživanje i interpretacije jela koja će raditi od lokalnih namirnica.
Program započinje 5. listopada u 15:00 na šetnici Zakona 9 gradova gdje će posjetitelji s vodičima doznati sve o lokaciji i povijesti Grobnika. Prvi dio programa inspiriran je srednjovjekovnim Grobnikom, u interaktivnom dijelu programa gosti će upoznati detalje od tradicijama Grobinšćine i srednjovjekovne igre. Službeno otvorenje eventa bit će na Kaštelu, i taj je dio programa posvećen razdoblju Frankopana. Restorani će po stanicama pripremati jela posebno kreirana za JRE Talent And Passion inspirirana frankopanskom kuhinjom, a gosti će moći obilaziti prostorije Kaštela i u svakoj kušati hranu i vina.
Svoju stanicu na Grobniku će imati i lokalna udruga Palentar koja će priprematu autentičnu grobničku kumpiricu. Osim restorana, svoje će punktove imati vodeći hrvatski vinari i proizvođači hrane, od distributera Atrox i destilerije Duh u boci (Old Pilot’s) do čokolatijera Taman, Chiavalon uljare, vinarija Coronica, Kozlović i drugih.
Obilazak Kaštela trajat će od 17 do 19 sati a party se nastavlja od 23 sata u atriju kaštela. Spektakl na Grobniku kulminirat će dolaskom grobničkih dondolaša.
Cijena ulaznice je 260 eura, ulaznice možete kupiti OVDJE
Naslovna fotografija/Vivian Krayslavova
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.