Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

TALIJANSKI CHEFOVI U ŠOKU Heinz je lansirao špagete cabonara u limenci. ‘Pa ovo je hrana za mačke!’

Heinz je nedavno na tržište pustio špagete carbonara u limenci. Na svojoj web stranici tvrde da je prva tura rasprodana. Ovaj prilično rizičan potez izazvao je žestoke reakcije. Voditelj vijesni na BBC Radio 4 pitao je jesu li Heinzove špageti carbonara, njihov prvi posve novi proizvod u zadnjih deset godina, “kraj kulinarske civilizacije” ili “svojevrsni korak naprijed.” Heinz s novim proizvodom, nazvanim No Drama Carbonara, cilja dobnu skupinu od mlađih tinejdžera do dvadesetogodišnjaka.

Chef Alessandro Pipero, poznatiji kao “kraj carbonare” čiji restoran Pipero u centru Rima ima Michelinovu zvjezdicu, ne može se načuditi Heinzovoj odluci.”Špageti carbonara u limenci, kao hrana za mačke? Ja ne znam što bih na ovo rekao.”

Chef Gianfranco Vissani novi proizvod naziva “sramotom”. “Amerikanci nemaju pravu kulturu pašte, ovo je napad na brend Made in Italy,” poručio je u stilu talijanskog ministra prehrambenog suvereniteta Francesca Lollobrigide. Carbonara svako malo izazove kontroverze. Prije šest godina svi su skočili na noge kad je chefica Nigela Lawson u jednoj svojoj emisiji u carbonaru stavila punomasno vrhnje, to je nazvano “ubojstvom talijanske hrane.” Veliki rimski chef Heinz Beck, porijeklom Nijemac, svojedobno je zatrpan lavinom uvreda kad je napravio svoje potpisno jelo fagotelle carbonara, ultratanke listiće od tijesta u koje umotava mousse od sira. Talijani ne vole da se puno dira u njihova temeljna jela i pritom ne štede ni svoje. Dovoljno se sjetiti što je Massimo Bottura na početku karijere morao pretrpjeti od svojih sunarodnjaka kad je dekonstruirao lazanje bolognese. 

Ali što se carbonare u limenci tiče, Talijani su licemjerni. Nekoliko talijanskih tvrtki, primjerice My Instant Pasta iz Ferrare, proizvodi pakiranu gotovu tjesteninu s umakom koji podsjeća na carbonaru. Namjerno kažemo podsjeća, jer se prava carbonara ne može zagrijavati ni podgrijavati niti može stajati. Jaja i sir kao njeni glavni sastojci posve su nepogodni za to jer se zgrušavaju i ne podnose oksidaciju. Deklaracija Heinzovih špageta to dokazuje na najgori način. Heinz špageti carbonara sadrže pancetu, kukuruzno brašno, mlijeko u prahu, sir u prahu, šećer, okus češnjaka, ekstrakt luka i sušeni peršin. .  

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.