Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Markusova bijela iz 2022. vibrantna su, svježa i elegantna. Pošip Dan po dan daje novu dimenziju najpopularnijem dalmatinskom bijelom vinu

Uoči en primeura velikih i moćnih crnih vina o kojem smo izvijestili prije nekoliko dana, prošlog smo utorka u Markusovu vinskom baru Tasting Room u Splitu probali tri bijela vina iz 2022. godine. Markus je, naime, odlučio preskočiti pošipe iz 2023. jer zbog teške lanjske berbe nije uspio nabaviti dovoljno vrhunskog grožđa.

Pošip O tom potom, dizajniran kao svježe i mlado vino, prepun je energije, životnosti i adrenalina. Na njemu se ne vide dvije godine. Naprotiv, ovo izvrsno vino s herbalnim, cvjetnim i voćnim aromama i citrusnim okusima moglo bi se jako dobro držati još tri do pet godina.

Pošip Dan po dan iz berbe 2022. nije dizajniran kao mlado nego kao odležano vino, školovano u vrlo skupim francuskim bačvama Icon. Dan po dan je, osim toga, proveo osam mjeseci u sur lie tretmanu. Rezultat je impresivan; radi se o jednom od prvih hrvatskih uspjeli burgundskih pošipa.

Dan po dan je potpuno zaokružen, otmjen, dubok, bogat, s kompleksnim voćno-začinskim aromama, s puno zrelog voća na nepcu i vrlo dugim mineralnim završetkom. Ova raskošna interpretacija pošipa trebala bi se točiti uz jastoge, škampe, zubaca, šanpjera i škrpinu.Jako nas zanima koliko će trajati, jer nemamo puno iskustva s tako stiliziranim pošipom.

Kušanje bijelih Markusa završili smo Serendipityjem, gotovo klasičnim “burgundskim” chardonnayom, napravljenim od grožđa iz Kutjeva i Istre.  Ivona i Slaven Jeličić mogu biti ponosni na svoju bijelu kolekciju iz 2022. godine. No, sve je to tek početak. Na Šolti se zelene sasvim mladi Markusovi vinogradi. Jedva čekamo da dođu u rod. Sa šoltanskim će vinogradima projekt Markus dobiti sasvim novo značenje.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.