Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

DOBRA VIJEST Kvarner je u kolovozu ostvario 805 tisuća dolazaka gostiju, što je 5,6 posto više nego lani

kvarner

Napokon smo dočekali i ponešto dobrih turističkih vijesti. Turistička zajednica Kvarnera u srijedu je predstavila rezultate za kolovoz i za prvih osam mjeseci ove godine. U Primorsko-goranskoj županiji u kolovozu je ostvareno 805 tisuća dolazaka, što je 5,6 posto više nego lani. Broj noćenja jednak je broju noćenja iz 2023. godine.

Gledamo li statistike za prvih osam mjeseci ove godine, broj dolazaka je za jedan postotak viši a ukupni broj noćenja jedan posto manji, što znači da je turistička godina na Kvarneru de facto ista kao lani. Ovdje se zapravo radi o veoma povoljnim rezultatima s obzirom na dosta loše turističke statistike u srpnju. Sama činjenica da je u najkompliciranijoj turističkoj sezoni unatrag desetak godina, ne računajući naravno pandemiju, Kvarner zabilježio jednake rezultate kao u 2023. govori o trajnoj privlačnosti kvarnerskih destinacija. Ta se privlačnost bazira na povoljnom prometnom položaju, ali i na gastronomiji. Kvarner je uz Istru uvjerljivo vodeće gastronomsko odredište na Jadranu, kad je riječ o većem broju dobrih restorana na relativno zgusnutom prostoru.

Drugo, važno je istaknuti da Kvarner postiže izvrsne rezultate u najvišim kategorijama smještaja. Ovog je kolovoza na Kvarneru zabilježeno 9 posto više noćenja u hotelima s pet zvjezdica nego u kolovozu 2023. godine i čak 42 posto više noćenja u hotelima s pet zvjezdica u usporedbi s kolovozom pretpandemijske 2019. godine koja se smatra polazišnom točkom za komparaciju turističkih rezultata.

Pouke novog izvještaja o kvarnerskom turizmu sasvim su jasne, ali ih svejedno treba stalno ponavljati. Jadranskim je ljetovalištima upravo nužno potrebno što više hotela s pet zvjezdica i što više zaista dobrih, autentičnih restorana. Kvarner, Gastronomska regija Europe za 2026. očito ide u ispravnom smjeru, s tim da bi najveće hotelske kuće morale puno više investirati u klasične opatijske hotele.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.