Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Zašto su rajčice ovoga ljeta uglavnom loše i bezokusne? I hoće li se sezona rajčica pomaknuti s vrhunca ljeta na kasno proljeće?

rajcice-g

Legendarni Indiana Jones, uzorni uzgajivač i prodavač povrća na tržnici Kvatrić koji je dobio nadimak po prepoznatljivom šeširu što ga nosi kad nije pasje vruće, još nam je krajem srpnja rekao da je nezadovoljan ovogodišnjim rajčicama jer su ih visoke temperature spalile pa nisu stigle razviti puni sočni okus.

Vlasnik Carpaccia Vlado Lisak par dana kasnije također se požalio na rajčice. “Mi još uspijevamo nekako nabaviti ukusne rajčice, ali većina rajčice koje sam kušao ovog ljeta nekako su bezokusne i vodenaste i imaju pogrešnu teksturu.” 

Lisak zna o čemu govori jer je Carpaccio veliki potrošač rajčica, a Carpacciov gazpacho redovito je jedan od nekoliko najboljih u Zagrebu. Ovog smo ljeta i sami prilično razočarani rajčicama, osobito volujskim srcem i borsalinom, koji često imaju vodenasto-prašnjavu teksturu i nedostaje im onaj snažni, puni zreli okus.

Razne vrste cherry rajčica mogu biti nešto ukusnije i pomidorskije, dok šljivari nažalost ovoga ljeta okusom katkad podsjećaju na jabučare, što nije kompliment. Najvruće ljeto koje pamtimo pokazalo se i najlošijim za rajčice u zadnjih mnogo godina. 

Zvuči neobično, jer svi znamo da rajčice obožavaju sunce. Ali samo u određenoj mjeri. Istraživanja su pokazala da su rajčice iznimno osjetljive na nisku ali i na visoku temperaturu. Rajčice ne podnose temperaturu nižu od 18 stupnjeva a ugrožene su i  kad temperatura prelazi 29 ili 30 stupnjeva dok na temperaturama višima od 35 stupnjeva tipičnim za ljeto 2024. godine, pomidori gube bitna organoleptička svojstva. Traju li previsoke temperature više od nekoliko dana, sunce može oštetiti lišće i plodove. Ako je lišće uništeno, plodovi su, naravno, još izravnije izloženi svjetlosti i vrućini i mogu dobiti “opekline”, vidljive mrlje.

Ekstremne temperature definitivno loše utječu na okus i teksturu rajčica. Budući da ekstremne vrućine treba očekivati i u narednim godinama veliko je pitanje hoće li se puna sezona rajčica zadržati u kolovozu i rujnu kao što smo navikli, ili će se pomaknuti prema prvoj polovici lipnja kad je ipak manje vruće.

Uostalom, ove godine svjedočimo i najranijoj berbi grožđa ikad, što znači da se vegetacijska godina vinove loze skratila za barem petnaestak dana. Gledajući malo dalekosežnije, ne bi bilo neobično da rajčice s vremenom od ljetnog postanu proljetno povrće (ili voće, rajčice su botanički voće) baš kao što se berbe grožđa više ne odvijaju ujesen nego ljeti.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.