Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Probali smo Štamparova mirna bijela vina iz 2023. Neobično su dobra, ne samo s obzirom na lošu reputaciju berbe. Sivi pinot je impresivan

Tijekom vikenda smo kušali tri nova vina kuće Štampar, jedne od tri najvažnije međimurske vinarije uz Dvanajščak-Kozol i Cmrečnjak. Štampari nikad nisu brali tako rano kao ove godine, i nikad nisu imali toliko problema s kišom i bolestima kao lani. Ali lanjska se vina danas doimaju neočekivano dobra.

Dapače, Sivi pinot prilično je impresivan usprkos umjerenih 12,5 posto alkohola, Štamparov novi Sivi pinot gotovo da je gust, širok i kremast, a istodobno jako svjež i kristalno čist. Riječ je o jednom od sasvim rijetkih hrvatskih sivih pinota, koji asocira na pinot grigio iz Alto Adigea. Alto Adige jedna je od najviših sjevernotalijanskih vinskih regija.

Čistoćom, svježinom i uvjetnom punoćom Štamparov Sivi pinot iz 2023. ustvari podsjeća na sive pinote legendarne Elene Walch, šampionke Alto Adigea, čija se vina redovito distribuiraju u Hrvatskoj. Arome krušaka, vinogradarskih bresaka i jabuka relativno su prigušene, jer ovim međimursko južnoštajerskim sivim pinotom dominiraju vinski mirisi. Okus je srednje dug, s finim voćno mineralnim naglaskom. Štamparov Sivi pinot treba piti uz ikru pastrve i lososa, dimljenu pastrvu, dimljeni losos, lisičarke na žaru, pečenu i pohanu piletinu, svinjske kotlete s gradela, klasični roštilj ali i uz bečki šnicl i štrukle.

Štamparov Sauvignon iz 2023. recenzirali smo prije nekoliko tjedana. Njegovom mirisnom kompozicijom dominiraju bazga i lipa, što je zapravo tipično za međimurske kao i za zapadnoštajerske sauvignone. Kasnije se vino otvara prema zelenim nijansama, koje uključuju šparoge, artičoke i stabljike rajčica. Štamparov  Sauvignon iz 2023. izrazito je svjež, hrskav, lakopitak s citrusnim i mineralnim  završetkom: prilično je perfektan za jela sa zelenim paprikama, rajčicama, mahunama, bosiljkom, mentom, tikvicama i patlidžanima, kao i za mlade, osobito kozje sireve. Mi ga, međutim, uglavnom pijemo samog, jer nas efikasno hladi na temperaturama višima od 30 stupnjeva, a ima optimalno malo alkohola da ne omamljuje.

Naposljetku Pušipel Classic iz 2023. opravdava status pušipela kao najvažnijeg međimurskog vinskog brenda. Štamparov Pušipel Classic iz 2023. posjeduje onu lijepu, metalnu, vibrantnu strukturu ozbiljnih a svježih bijelih vina, koja se samo naizgled moraju piti mlada ali zapravo traju barem pet godina. Aromatski nas je, međutim, iznenadio, jer smo prvo osjetili mirise bijelih bresaka i ranih marelica na koje nismo navikli u međimurskim pušipelima, ali jesmo u u štajerskim i mađarskim furmintima (radi se o istoj sorti).

Štamparov Pušipel Classic sadrži, naravno, i one tipične arome zelene jabuke kao i nešto limete, ali nijanse ranog žutog voća definitivno ga čine distinktivnim. Pretpostavljamo da će u iduće dvije ili tri godine razviti i začinske arome poput đumbira i kardamoma.

Važno je naglasiti da ovo hrskavo, ultrasvježe i vrlo mineralno vino dolazi s Mađerke, najvišeg i jednog od najvažnijih, ikonografskih međimurskih vinograda. Štamparov novi Pušipel Classic s Mađerke trebalo bi piti uz butter tikku masalu i vindaloo u Royal Indiji, a mislimo kako bi bilo zgodno da ga Kiyomi, trenutno najvrući restoran u Zagrebu, uvrsti na vinsku kartu jer predstavlja fenomenalnu vrijednost za novac i dobro se slaže s barem pola Kiyomijeva menija. U nedjelju popodne probali smo još i Štamparov Urban White, i to iz berbe koja je osvojila zlatnu medalju na Decanterovim Svjetskim vinskim nagradama. Najbolji međimurski pjenušac vrlo se zanimljivo razvija i zaslužuje zasebnu recenziju. 

Naslovna fotografija/Mario Kučera

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.