Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

NOVA METODA Poznata južnoafrička vinarija Vergelegen iz dronova zaprašuje vinograde osama 

Poznata južnoafrička vinarija Vergelegen, čiji se vinogradi nalaze samo 31 kilometar od mora, počela je zasipati loze osama predatorima koje puštaju iz dronova. Nadaju se da će tako staviti pod kontrolu štetnike i epidemiju virusa uvijanja lišća koja ih je zahvatila. Vergelegen se na ovom projektu udružio s agritech tvrtkama SkyBugs i Aerobotics. SkyBugs nabavlja ose a Aerobotics dronove koji ciljano ispuštaju ose iznad određenih parcela. 

Dronovi lete tridesetak metara iznad vinove loze, a onda razvijaju “plastični film koji oslobađa kukuljice osa (stadij između ličinke i odrasle ose)”, rekao je za CNN Matt Davis, voditelj operacija mapiranja u Aeroboticsu. Svaki dron ispušta oko 500 autohtonih južnoafričkih osa. Vinari se nadaju da će ose kad odrastu uništiti štitaste uši u trsovima. Štitaste uši jedan su od glavnih uzročnika virusa uvijanja lišća (veliki i nedovoljno prepoznat problem i u hrvatskim vinogradima) zbog kojega grozdove neujednačeno sazrijevaju i treba im više vremena da postignu željenu razinu šećera.  U SkyBugsu tvrde da je metoda sijanja osa dronom brža i jeftinija od prskanja pesticidima. Ose polažu jaja u ušima, izjedaju ih iznutra i smanjuju rizik od širenja virusa vinogradom.

Vergelegen u vinogradima uzgaja cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc, malbec, shiraz, sauvignon blanc, chardonnay i sémillon. Zasađeni još 1700. godine, od 1987. su u vlasništvu britanske rudarske multinacionalke Anglo American koja je 1969. kupila i slavnu vinariju Boschendal, da 1992. godine barun Eric de Rothschild, vlasnik bordoškog Château Lafitea, transformirao je imanje gradnjom vinarije na vrhu brda. Godine 2019. Vergelegen je proglašen regionalnom zaštićenom baštinom u zapadnom Capeu.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.