Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U Zagreb stiže aplikacija preko koje ćete u dućanima i restoranima moći kupiti hranu u pola cijene

U Hrvatskoj se godišnje baci 286  tona hrane, to je 71 kilogram po stanovniku. Da stvar bude gora, 40 posto hrane koja se baca nije pokvareno ni neispravno, ta je hrana posve jestiva. Problem bacanja hrane muči svaku iole razvijenu zemlju. Konzumerizam, fetiš punog frižidera, način života, marketing i masovna proizvodnja degenerirali su naš odnos prema hrani.

Kad se hrana kupuje automatski, zato što nije skupa, što nas zabavlja, što je nova ili je vješto reklamiraju a ne prvenstveno da bismo njome održavali tijelo i zdravlje, dolazi do pretjeranog bacanja. Dok prehrambena industrija smišlja kako da nam proda više hrane, IT industrija pokušava pronaći rješenja. U Zagrebu će uskoro biti dostupna aplikacija Crumbs.hr, koja povezuje kupce s restoranima i trgovinama s viškom hrane.

Ideja aplikacije je da trgovina, restoran ili pekarnica na kraju radnog dana mogu prodati hranu koju bi inače morali baciti, a kupci tu hranu mogu dobiti po puno povoljnijoj cijeni, i do 50 do 70 posto povoljnijoj. Preko aplikacije se može odabrati lokal i platiti hrana, koja se preuzima na licu mjesta. Vraćate li se, recimo, popodne s posla, umjesto u supermarket možete preko aplikacije potražiti lokale koji nude višak hrane, rezervirati i platiti i pokupiti hranu na putu do kuće.

Preko aplikacije se mogu primati notifikacije o dodatnim popustima a korisnici mogu i promovirati lokale koji jos nisu na aplikaciji i za to dobiti besplatnu hranu. Lokali koji prodaju hranu preko aplikacije morat će istaknuti punu i sniženu cijenu. Crumbs.hr je projekt inženjera Antonija Matušana koji je aplikaciju predstavio novinarima Hine.

Crumbs.hr u prvoj će fazi biti dostupan samo u Zagrebu, trenutno se na nju prijavilo pedesetak lokala i trgovina, uglavnom kvartovskih trgovina, pekarnica i bistroa koj prodaju gablece. Ideja je dobra, sučelje aplikacije jasno i praktično, a kako će sve funkcionirati u praksi s obzirom da nema opcije dostave na kojoj Zagrepčani sve više inzistiraju, još je neizvjesno. Matušan tvrdi da je interes priličan i da bi se nakon rujna kad Crumbs.hr počinje raditi u Zagrebu mogoa početi širiti po Hrvatskoj, a planira uvesti i opciju dostave.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.