Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

SPLITSKI EN PRIMEUR U Markusovom vinskom baru probali smo kolekciju crnih Markusovih vina iz 2022. Radi se o vinima visoke svjetske klase

Prošlog smo utorka oko podneva došli na dogovoreno kušanje novih Markusovih vina u najljepšem splitskom vinskom baru, Markus Tasting Roomu na trećem odmorištu stuba za Marjan. Markusov enolog Slaven Jeličić predstavio nam je nekoliko vrlo dobrih bijelih vina, o kojima ćemo pisati u narednom tekstu, i dosta impresivnu kolekciju crnih vina iz 2022. godine. Vina iz preklanjske berbe zajedno su vinificirali supružnici Ivona i Slaven Jeličić.

Bio je to zapravo svojevrsni dalmatinski en primeur, jer će ta vina izaći na tržište u idućih tri do osam godina. I zaista ih vrijedi čekati. 

Prilično jedinstveni tasting crnih Markusa počeli smo vinom koje se radno zove Markus Blend (ni jedno od vina koje smo kušali još nema formalnu etiketu). Markus Blend sastoji se od sedam crnih sorti s kojima radi vinarija Markus. Zamišljen je kao bazno Markusovo crno vino. Markus Blend voćan je, svjež i gladak, ima 13,9 posto alkohola i mogao bi odmah na tržište. No vlasnik Markusa Robert Young i enolozi Ivona i Slaven Jeličić planiraju ga pustiti da odležava još barem godinu ili dvije.

Slijedio je Dalmatian Blend napravljen od tribidraga, babića i plavca malog, s dodatkom syraha iz zadarskog zaleđa gdje syrah odlično uspijeva.  Dalmatian Blend komunikativan je, lakopitak ali i ozbiljan baš kao i Markus Blend, s time da posjeduje one specifične arome vruće zemlje i makije po kojima je lako prepoznati hrvatska južna vina.

Vino koje se radno zove Right Bank, po uzoru na bordošku Desnu obalu, briljantna je kombinacija merlota s nešto cabernet franca i cabernet sauvignona. Riječ je o jednom od najspektakularnijih hrvatskih crnih vina proizvedenih od međunarodnih sorti. Right Banku treba puno vremena, da se zaokruži, ali njegov potencijal ukazuje da je riječ o vinu koje vrijedi minimalno 95 do 96 bodova. Gospodin Jeličić kaže da će Right Banku dati  sve vrijeme ovog svijeta da bi postao savršeno vino.

Left Bank, nazvan po Lijevoj obali Bordeauxa, čini nam se nešto komunikativnije, s fino granuliranim zrelim taninima. Markusov Babić iz 2022. godine vatrometni je spektakl. Babić iz 2022. u sadašnjoj, mladoj fazi, miriše na čiste griotte, jako je svjež, već danas donekle elegantan, s neobično dugim okusom za tako mlado vino. Markusov Babić iz 2022. koji dolazi iz veoma starih vinograda na položajima Podgreben, Kruševo i Vinovac iznad Primoštena, s vremenom će postati jedno od klasičnih dalmatinskih vina koja uspostavljaju nove standarde. Nije poznato kad će Babić iz 2022. doći na tržište.

Zatim smo probali Franz Ferdinand iz 2022. Franz Ferdinand, koji se proizvodi u mikro količinama, ustvari je babić s vrlo malog položaja na kojem rastu loze starije od 100 godina. Franz Ferdinand nevjerojatno je koncentriran i gust. Treba mu jako mnogo vremena, ali mogao bi postati bezuvjetno briljantan. Slaven Jeličić kaže da će Franz Ferdinand iz 2022. godine biti pušten u prodaju 2030. ili 2031. Markusov Dingač iz 2022. nježniji je, manje taničan i svježiji od većine tako mladih Dingača. Njegovi su tanini glatki i zreli.

Na kraju ovog jedinstvenog kušanja probali smo još i Babić iz 2019, koji se razvio u jedno od najboljih dalmatinskih crnih vina (kao što smo predvidjeli na lanjskom kušanju u Markusu). Perfektno elegantan i intenzivan Markusov Babić iz 2019. dokaz je da je babić, uz lasinu, crna sorta koja bi trebala zavladati sjevernom i srednjom Dalmacijom. Ivona i Slaven Jeličić u berbi 2022. postavili su iznimno visoke kriterije za dalmatinska crna vina. Moramo ponoviti da ne znamo kad će se bilo koje od tih vina pojaviti u restoranima i u vinotekama, ali pouzdano znamo da je njihovu izvrsnost prilično teško nadmašiti.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.