Burek kod Braće možda je i najpoznatiji ugostiteljski objekt u Rijeci. Pričati o bureku u Rijeci a ne spomenuti Braću teški je prekršaj. Za Braću znaju svi, pa čak i ljudi izvan granica Kvarnera, i gotovo uvijek se vode polemike je li njihov burek zaista najbolji ili je ova pekarnica popularna iz nekog drugog razloga. Iako će se većina vrlo vjerojatno složiti da Braća ne rade najbolje riječke bureke, u ovom malom mjestu smještenom između kafića i dućana mora biti nešto posebno kad je toliko omiljeno.
U to smo se uvjerili u utorak oko dva sata popodne. Nismo mislili tako brzo u našoj potrazi pisati o Braći, upravo zato što je to najpoznatiji riječki burek. Ali, kad smo obišli nekoliko ostalih buregdžinica, gotovo svi su nas odbili jer su svoje bureke rasprodali za taj dan ili zatvaraju za nekoliko minuta. To se kod Braće ne može dogoditi. Braća su uvijek otvorena. 24 sata dnevno, 365 dana u godini. Bureka uvijek ima.
I u sitne jutarnje sate nakon noćnog izlaska, braća su tu. Ako treba izbaciti tisuće bureka jer je u gradu neki event koji je okupio veliki broj mladih, Braća će to nekako napraviti. Ako se nekom studentu ne da kuhati ili jesti u menzi na kampusu, Braća su tu u bilo koje doba dana. I ono najvažnije bureka uvijek ima. Ili se treba pričekati tek nekoliko minuta da se napravi nova runda. Braća su gotovo jedina radnja koja prehranjuje ljude nakon noćnog izlaska i tako već više od desetljeća, bez prestanka.
Uska i neugledna ulica na kojoj su se Braća smjestila smjestili Braća u blizini osnovne škole Nikola Tesla, također je ikona riječkih izlazaka. U toj ulici je nastalo sigurno milijun priča koje će starije generacije prepričavati mlađima. Sigurni smo da svaki Riječanin ima neku priču koja će uključivati Braću i njihovu ulicu. Možda je gužva bila nikad veća i čekalo se satima. Možda se neka grupa posvađala oko toga tko je bio prvi u redu. Možda je netko pokupovao sve moguće tepsije bureka za svoju ekipu. Nebitno, sve ih spaja Braća.
Kako više i ne izlazimo previše, ponajprije zbog činjenice da je riječki noćni život jako loš i bez ikakve orijentacije (osim na turbofolk u pojedinim kafićima u centru grada), jako dugo nismo stali kod Braće, a još manje vikendom u kasnim noćnim satima. Stoga smo se nostalgično zaputili kod Braće, kad su nam sve ostale opcije bile uskraćene. I ostali smo ugodno iznenađeni.
Burek kod Braće često pati od nekonzistentne kvalitete, ali prilikom ovog posjeta bio je i više nego dobar. Primarno zbog hrskavosti kora i nešto laganijeg mesa, koje je bilo sasvim dobro pripremljeno i nije patilo od prejakog i odbojnog okusa. Naprotiv, bilo je vrlo ukusno. Burek sa sirom je također bio bolji nego što ga se sjećamo. Za egzibicije poput bureka s pizzom nismo imali previše želje. Međutim, Braća nisu bez mana, među kojima je najveća pretjerana masnoća. Vidjelo se to i po papiru u koji se umata burek, koji je u prijevozu postao gotovo transparentan od masnoće. Cijeli burek patio je od žestokog viška masnoće, koja nije bila ugodna.
Kad bi Braća uspješno riješila masnoću u svojim burecima, možda bi se moglo govoriti o najboljem kvarnerskom bureku. Ovako ostaje ukusan i moguće najhrskaviji burek koji smo dosad probali, a i mjesto koje definitivno ima najviše simpatičnih i iskrenih priča, od svih koje ćemo posjetiti u sljedećih nekoliko dana.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.