Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

GLUP I GLUPLJI 20 eura za tanjur srdela u splitskoj  Fantažiji najbezobraznija je cijena koju smo vidjeli na Jadranu. Takvi ekscesi doprinose debaklu hrvatskog turizma

U utorak popodne po temperaturi dostojnoj konvektomata u punom pogonu, prošli smo kraj splitskog restorana Fantažija smještenog kraj ugodnog bistroa Artičok, preko puta povijesno važnog hotela Bellevue, kojeg treba drastično preurediti ali tako da se ne dira njegova vanjština.

Fantažija, koja nam je nova, nije radila, pa smo sasvim korektno ručali u Artičoku čije su cijene jednake zagrebačkima ili nešto niže. U povratku  smo pogledali Fantažijin  meni, s cijenama koje su mjestimično sulude.

Srdele sa salatom od krumpira koštaju, naime, 20 eura. Riječ je o uvjerljivo najglupljoj cijeni koju smo ove godine vidjeli na Jadranu. Kilogram srdela u nabavi košta najviše tri do četiri eura. Od kilograma srdela restoran mora napraviti najmanje četiri do pet porcija, što znači da jedna porcija srdela Fantažiju košta oko jednog eura, a Fantažija tanjur prodaje za 20 eura!

Maržu od 2000 posto nikad nismo vidjeli ni u jednom hrvatskom restoranu, a uglavnom ni u inozemstvu. Radi se o najbezobraznijoj cijeni koju smo ove godine uočili  na Jadranu. Ni druge cijene u Fantažiji nisu puno pristojnije: buzara za dvoje košta 111 eura, a rižoto 31 euro.

Ovakva očigledno  razbojnička politika  cijena jedan je od razloga  ovogodišnjeg hrvatskog turističkog debakla. Usporedbe radi, u najvrućem lisabonskom  bistrou Canalha, kojeg vodi Michelinov chef Joao Rodrigues, porcija srdela košta osam i pol eura. A Portugal za razliku od Hrvatske bilježi značajan turistički rast.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.