Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Porečka Agrolaguna upravo je lansirala Perlu Albu, netipično sočan hrvatski “prosecco”

“Prosecco” je postao kolokvijalan naziv za bezbroj hrvatskih pjenušavih vina proizvedenih Charmat/Martinetti metodom. Charmat/Martinetti metoda znači da vina postaju pjenušava u velikim tankovima, a ne u buteljama kao kod mnogo sporije i skuplje šampanjske metode proizvodnje pjenušavih vina. Charmat/Martinetti metodom proizvodi se više od 95 posto prosecca, premda su neke od najvažnijih vinarija koje pune prosecco ove godine objavile da prelaze na šampanjsku metodu, što može izazvati kvalitativnu revoluciju u industriji najkomercijalnijeg pjenušavog vina na svijetu.

Hrvatska vinska javnost domaće pjenušce proizvedene Charmat metodom kolokvijalno naziva “proseccom” zbog dva razloga. Prvo, većina njih proizvodi se u jednom te istom pogonu u Udinama gdje vina refermentiraju u tankovima otprilike šest tjedana. Drugo, svi ti pjenušci, sasvim neizbježno, mirišu po izoamil acetatu, esteru koji je snažno prisutan u pjenušavim vinima refermentiranima u tankovima. Hrvatske verzije “prosecca” nisu loše, ali su zbog ova dva razloga sve gotovo potpuno iste. Agrolaguna je ovih dana pustila na tržištu Perlu Albu, koju njen glavni enolog Josip Barišić karakterizira kao svakodnevni pjenušac, s puno šarma. Barišić je u pravu.

Perla Alba puno je bogatija i nešto elegantnija od uobičajenih hrvatskih Charmat pjenušaca. Perla Alba mnogo je sočnija od većine hrvatskih Charmat pjenušaca. Sočnost je postignuta visokim udjelom bijelog pinota u cuveeu. Perla Alba sadrži 40 posto bijelog pinota i 60 posto malvazije, a bijeli pinot svakom vinu u kojem sudjeluje daje snažnu, prepoznatljivu dozu sočnosti Bijeli pinot, koliko se god može doimati neutralnim, zapravo je game changer.

Osim toga, Perla Alba refermentirala je četiri mjeseca, umjesto uobičajenih šest tjedana, što pjenušcu daje dodatnu dimenziju elegancije i strukture. Važna je i činjenica da Perla Alba sadrži samo šest grama šećera, što je neobično ugodno za Charmat pjenušce. Perla Alba jedan je od rijetkih primjera hrvatskih “prosecca” koji su uspjeli izbjeći zamku industrijske uniformiranosti , tipične za tu kategoriju pjenušaca. Josip Barišić još je jednom pokazao da suvereno vlada brojnim vinskim žanrovima.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.