Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

GROZNA GODINA ZA NOVE RESTORANE Pizzeria Dodo i fast food Kokoš & Sendviči gotovo da su glavne novosti na zagrebačkoj restoranskoj sceni

Ove se godine u Zagrebu otvorio samo jedan ozbiljan novi restoran. Riječ je o Kiyomiju Davora Bienenfelda i Vida Nikolića. Početkom godine otvorio se i steakhouse Marble u Novom Zagrebu, no tu se radi o projektu koji je zapravo trebao krenuti 2023 ali je kasnio zbog tehničkih razloga. Vrijedi spomenuti i novovalni bistro Gola na Trešnjevci. I to je manje više sve. Ostalo su preseljenja, poput Takenoka koji je otišao na lošiju lokaciju ili Burgeraja koji se pomaknuo na mnogo bolju adresu.

Neki brendovi su se proširili, poput Matsua, a neki vratili u stare prostore, poput Asije u Šenoinoj. U Zagrebu se u 2024. zasad uglavnom ne pokreću pravi novi restorani, pa se novosti sa zagrebačke scene svode na bizarnosti ili marginalije poput otvaranja franšize pizzerije Dodo (nečeg što sliči na Domino’s), pokušaja otvaranja Pizza Huta ili pokretanja fast fooda Kokoš & Sendviči.

Ako stvari kao što su Dodo, Kokoš & Sendviči ili dućani koji prodaju pizzu na šnite uopće mogu postati istaknute vijesti na određenoj restoranskoj sceni, znači da s tom scenom nešto duboko ne valja. Zagrebačka je restoranska industrija u najvećoj stagnaciji unatrag desetak godina ne računajući, naravno, pandemiju. I to se događa u vrijeme kad kupovna moć nominalno raste.

O uzrocima velike stagnacije zagrebačke gastronomije teško je govoriti u nekoliko rečenica. No, uz uobičajenu krizu servisnog osoblja, čini se da se javlja i nedostatak ozbiljnih investitora kao i manjak ambicioznih chefova kadrih pokrenuti ili nositi ambiciozne projekte. Zagrebačka restoranska scena po inovacijama, uzbudljivosti i modernosti sve više počinje podsjećati na Hrvatsku nogometnu ligu. Čiji su svi predstavnici osim Dinama ispali u prvim pretkolima europskih kupova.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.