Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Hiddenov jelovnik za ručak nudi najbolju vrijednost za novac u Rijeci, a možda i u cijeloj Hrvatskoj

U Hiddenu, najboljem riječkom restoranu, igrom slučaja nismo bili nekoliko mjeseci. Pa smo propustili i jedan od noviteta koji je u međuvremenu predstavljen. Riječ je o jelovnicima za ručak koji se sastoje od tri ili četiri jela, i mijenjaju se prosječno na tjednoj bazi. Ručak traje od podneva do tri sata poslijepodne. Sva su jela jeftinija od dvadeset eura.

Hidden nikad nije bio skup restoran, već mjesto u kojem se potrošnja može pametno dozirati i prilagoditi kontekstu u kojem ste izašli u restoranski doživljaj, bilo da je to za ručak, večeru, proslavu ili poslovni sastanak. Međutim, novim potezom za ručak pokazao je da daje pravu vrijednost za novac ovog ljeta. Radi se o promišljenoj odluci, u kojoj kuhinja dosljedno koristi zero waste postulate. Ako se određeni sastojci koriste za glavni jelovnik i trenutno ih ima više nego što je potrebno, kreativno ih koriste za jelovnike za ručak. Neki se sastojci fermentiraju i “odležavaju” kako se ne bi bacili i mogli ponovno iskoristiti. Sve naravno prati i sezonski rukopis, što sve nije previše neobično.

Hidden chefa Denija Srdoča i glavnog kuhara Željka Vukićevića zamišljen je kao aktivno-kreativna stanica, u kojoj se izbacuju neka od najboljih bistroloških jela u Hrvatskoj. Današnji jelovnik, s kojeg smo naručili svako od četiri jela, ultimativno je slastan i komforan, i osvježavajuće ljetni. “Salata” od ploški volovskog srca, ulja od bosiljka i feta sira fantastično je slatkasto-slana kombinacija, osvježavajuća i primjerena ovom dobu godine.

Gazpacho od rajčica, tikvica, patlidžana, krastavaca, češnjaka i peperoncina, izvrsno je i snažno ali sjajno balansirano jelo u kojem niti jedan od sastojaka ne strši već su svi lijepo ukomponirani, čak i lagana osježavajuća ljutina, koje se mnogi hrvatski restorani previše boje. Prženi patlidžan s humusom, aiolijem i salsom odličan je u laganim i povrtnim okusima, ali s kreativnim dodacima koji podižu čitavo jelo na razinu modernih europskih gastronomskih bistroa. Lazanje s janjetinom možda su i najbolje jelo dana, čisti comfort food, pune vrlo dobre moćne janjetine.

Hiddenove lazanje s janjetinom primjer su kako nekad i sasvim jednostavno jelo može postati vrhunsko, uz znanje o pripremi i tehnikama. Bitno je naglasiti da je janjetina ostala sočna i precizno kuhana. Sad, sve što smo u Hiddenu pojeli stajalo je 44 eura za dvoje bez vina. Što je vrijednost za novac na koju zapravo još nismo naiši ove godine na moru, barem ne u kombinaciji s toliko kvalitetnim kuhanjem.

Nadamo se da će Hidden svoj jelovnik za ručak prilagoditi i jeseni i da će ga dodatno rafinirati prema sezonama. Uz ručak smo pili izvrsni chardonnay Crystallum iz Južne Afrike i Ipšinu Santu Elenu. Hiddenova lista vina na čaše je uzbudljiva i jedinstvena za hrvatske pojmove, što dodatno poboljšava dojam visoke profesionalnosti. Cijeli ručak s četiri jela i četiri čaše vina platili smo 83 eura. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.