Bairro Alto prastari je gentrificirani lisabonski kvart prepun drastičnih suprotnosti. U jednoj dugoj kamenitoj ulici vidjeli smo mlade pijance kako spavaju na pločniku, a samo stotinjak metara od te alkoholičarske rute, gdje se kokteli prodaju za pet eura ili manje, nalazi se Hermesov butik.
Balkon luksuznog hotela Lumiares, smještenog u palači iz 18. stoljeća, gleda ravno u spavaći sobičak na vrhu trošne zgrade u kojoj se nalazi bezvezni indijski restoran Gandhi Palace; u tu su tamnu sobicu nagurana dva kreveta na kat na kojima spavaju Gandhijevi zaposlenici.
Hotel Bairro Alto, koji se nalazi blizu pitoresknog glavnog trga kontrastnog lisabonskog kvarta, spada među novije i skuplje pridošlice u Bairro. A na petom katu hotela s pet zvjezdica nalazi se bistro BAHR, što je akronim za Bairro Alto Hotel Restaurant.
BAHR ova terasa gleda na ocean i na gradske krovove i apsolutno je spektakularna. Meni je hotelski, s nekoliko originalnih jela poput azorskog gofa s pikantnim chutneyem od naranče, luka, kumina i cimeta koji je bio odličan, ili kremastog bakalara a la bras. Bakalar a la Bras lisabonski je tradicijski specijalitet iz 19. stoljeća, u kojem tučena jaja povezuju tanko narezani bakalar i ribani krumpir.
No, najbolje jelo koje smo probali u BAHR-u, skoro jednako spektakularno kao pogledi s restoranske terase, bilo je zaista neočekivano: nikad dosad nismo kušali gazpacho s pršutom. A u BAHR-ovoj izvedbi gazpacha vrhunska pata negra ima glavnu ulogu.
Tri ne posve male fete prvoklasne pata negre odmarale su se u intenzivno začinjenom gazpachu, posutom ribanim bjelanjkom. Kombinacija ljetnih rajčica i raskošnog pršuta koji se topio u ustima odlično je funkcionirala.
Gazpacho s pršutom spada među najoriginalnija i najslasnija jednostavna jela u kojima smo uživali ovoga ljeta.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.