Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

KOLOVOZ U LISABONU Gazpacho s pršutom jednako je spektakularan kao pogledi s terase  hotelskog bistroa BAHR

Bairro Alto prastari je gentrificirani lisabonski kvart prepun drastičnih suprotnosti. U jednoj dugoj kamenitoj ulici vidjeli smo mlade pijance kako spavaju na pločniku, a samo stotinjak metara od te alkoholičarske rute, gdje se kokteli prodaju za pet eura ili manje, nalazi se Hermesov butik.

Balkon luksuznog hotela Lumiares, smještenog u palači iz 18. stoljeća, gleda ravno u spavaći sobičak na vrhu trošne zgrade u kojoj se nalazi bezvezni indijski restoran Gandhi Palace; u tu su tamnu sobicu nagurana dva kreveta na kat na kojima spavaju Gandhijevi zaposlenici.

Hotel Bairro Alto, koji se  nalazi blizu pitoresknog glavnog trga kontrastnog  lisabonskog  kvarta, spada među novije i skuplje  pridošlice u Bairro. A na petom katu hotela s pet zvjezdica nalazi se bistro  BAHR, što je akronim za Bairro Alto Hotel Restaurant.

BAHR ova terasa gleda na ocean i na gradske krovove i apsolutno je spektakularna. Meni je hotelski, s nekoliko originalnih jela poput azorskog gofa s pikantnim chutneyem od naranče, luka, kumina i cimeta koji je bio odličan, ili kremastog bakalara a la bras. Bakalar a la Bras lisabonski  je tradicijski specijalitet iz 19. stoljeća, u kojem tučena jaja povezuju tanko narezani bakalar i ribani krumpir.

No, najbolje jelo koje smo probali u BAHR-u, skoro jednako spektakularno kao pogledi s restoranske  terase, bilo je zaista neočekivano: nikad dosad nismo kušali gazpacho s pršutom. A u BAHR-ovoj izvedbi  gazpacha vrhunska pata negra ima glavnu ulogu.

Tri ne posve male fete prvoklasne pata negre odmarale su se u intenzivno  začinjenom gazpachu, posutom ribanim bjelanjkom. Kombinacija ljetnih rajčica i raskošnog pršuta koji se topio  u ustima odlično  je funkcionirala. 

Gazpacho s pršutom spada  među najoriginalnija i najslasnija jednostavna jela u kojima smo uživali ovoga ljeta.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.