Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

TOMISLAV TOMAC Kad sam vidio kako je grožđe ove godine dobro i zdravo, osjetio sam iskrenu sreću

“Moramo se žuriti da ne padnu kiseline,” rekao nam je jutros Tomislav Tomac, koji se skupa sa svojim beračima borio s blatom nastalim poslije sinoćnjeg pljuska na Plešivici. Tomci su počeli brati u ponedjeljak 19. kolovoza.

Prvo se bere pinot noir za njihov prestižni pjenušac Blanc de Noirs. “S obzirom na klimatske promjene i sve što one donose, super je kad uspijete bilo što pobrati. A kad dobije ovako dobro grožđe, vinogradar stvarno mora biti sretan. Nas su ove godine zaobišle veće tuče i mrazovi. Ali imali smo kišni svibanj i lipanj. Krvavo smo se naradili u vinogradu, no uspjeli smo sačuvati grožđe zdravim, bez uporabe bilo kakvih sistemika. Mi se držimo organskih i biodinamičkih pravila uzgoja grožđa. Zatim je došlo dugo razdoblje toplog vremena pa je grožđe dobro dozrelo. Rezultat su ovi jako lijepi grozdovi. Ne pamtim puno berbi s tako dobrim i zdravim grožđem,” kaže gospodin Tomac.

Rekordno rana berba na Plešivici bit će, očigledno, vrlo uspješna i za pjenušce i za mirna vina. Ključno je, pogotovo kad se radi o pjenušcima, da se berba obavi što ranije jer će u idućih sedam dana temperature ponovno prelaziti trideset stupnjeva, što znači da bi kiseline zaista mogle veoma brzo pasti a pH porasti. A bez niskog pH i prirodnih visokih kiselina nemoguće je proizvesti uistinu dobar pjenušac.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.