Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

VANDALIZAM BEZ PRESEDANA Netko je posjekao povijesni španjolski vinograd s 900 trsova starih gotovo 200 godina 

Članovi male vinarske zadruge u Alto Salnésu u španjolskoj regiji Rías Baixas dugo će se nositi s emocionalnim i financijskim posljedicama vandalizacije njihova povijesnog zajedničkog vinograda. Samo nekoliko tjedana prije berbe postali su žrtve sabotaže bez presedana.

Ujutro 2. kolovoza, članovi zadruge Viña Moraima otkrili su da je više od 900 trsova u njihovu vinogradu namjerno posječeno. Financijska šteta je oko 120.000 eura. Parcela na kojoj su trsovi posječeni velika je sedam tisuća četvornih metara, manje od hektara, ali je povijesno važna. Riječ je jedinom vinogradu u zajedničkom vlasništvu zadruge, sa drevnim lozama koje je zadruga održavala. Na istoj parceli uništen je i četverogodišnji nasad albariña i caíña.

Članovi zadruge Viña Moraima

“Ovo je kao da izgubite dijete”, rekao za Decanter je Roberto Taibo, vinar i član Viñe Moraime. “Ne možete zamisliti kako je vidjeti jedanaest ljudi, neki od njih u šezdesetima i sedamdesetima, kako plaču, gledajući što se dogodilo”. Neke od posječenih loza bile su stare gotovo 200 godina i rađale su još neidentificirane sorte crvenog grožđa koje je proučavala Biološka misija Galicije (MBG-CSIC). Viña Moraima procjenjuje da će se samo pet posto oštećenih trsova moći oporaviti.

“Ako ste nas htjeli povrijediti, čestitamo, uspjeli ste”, napisala je zadruga u otvorenom pismu saboterima objavljenom na njezinoj web stranici. “Tvoj trud, ili onih koji su radili prljavi posao za tebe jer smo sigurni da si osim kriminalca kukavica, isplatio se.”

“Ti, dragi saboteru, koji se kao dijete nisi igrao ispod trsa, još nisi svjestan prave prirode onoga što si učinio; jer ne govorimo samo o novcu…Trs je pamćenje, mudrost, povijest. Ali je i krhak i dovoljan je samo jedan rez da sve zauvijek nestane”, napisala je Zadruga. Jedini trag u istrazi o ovoj sabotaži je snimak nadzorne kamere montirane na susjednom industrijskom pogonu za grijanje i plin, koja je snimila prve trsove kako padaju odmah nakon ponoći, ujutro 2. kolovoza.

Vinogradari vjeruju da je vinograd uništilo više ljudi jer je izrezati stotine trsova u kratkom vremenu gotovo nemoguć posao za jednu osobu. Počinitelji su radili metodično, vjerojatno koristeći male električne škare i motorne pile.

Zadruga Viña Moraima tvrdi da nema neprijatelja koji bi imali motiva uništiti njihov povijesni vinograd. “Nemamo dugova, nemamo problema ni sa kim i vrlo smo konkurentni… ili smo bili do petka”, rekao je glasnogovornik zadruge Roberto Rivas za El País. Slučaj je preuzela španjolska policija. U međuvremenu, zadruga je poslala apel svima koji bi mogli imati bilo kakvu informaciju da se jave.

Vinogradi u Rías Baixas su pačvork mnoštva malih parcela, neke od kojih se doslovno uzgajaju u kućnim dvorištima. Zadrugu Viña Moraima 2006. je osnovalo jedanaest prijatelja i rođaka koji više nisu htjeli svoje vrhunsko grožđe prodavati većim kooperativama. Udružili su se i utemeljili malu vinariju koja proizvodi oko 100 tisuća boca godišnje. Zona Salnés je obalni dio regije Rías Baixas, a Moraima u Alto Salnés jedina je koja proizvodi vino iz vinograda isključivo smještenih u zaleđu.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.