Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

I Decanterova Katherine Cole zaljubila se u pušipel. Najviše joj se sviđa Mohokos 2021. vinarije Dvanajščak-Kozol

Katherine Cole utjecajna je američka vinska publicistica zaslužna, među ostalim, za globalni rast popularnosti rosea. Gospođa Cole, autorica pet knjiga o vinu i povremena Decanterova kolumnistica, posjetila je Hrvatsku na ovogodišnji Pink Day. Njen je dolazak organizirala utemeljiteljica i direktorica Pink Daya Sanja Muzaferija.

Katherine Cole boravila je u Zagrebu i u Međimurju. U jednom od ljetnih brojeva Decantera Cole je objavila vrlo polemički komentar o Rudolfu Steineru, ocu biodinamike rođenom u Međimurju. Uz tekst o Steineru Cole je napisala i nekoliko rečenica o međimurskim vinima.

Evo citata: “Za posjeta Međimurju zaljubila sam se u pušipel (furmint u Mađarskoj). Najbolji uzorak koji sam probala bio je Prestige Mohokos iz 2021. vinarije Dvanajščak-Kozol. Radi se o mineralnom vinu s notama ličija, bijelih bresaka i bijelog papra. Mohokos je jedan od najvažnijih međimurskih vinograda, čije je tlo neobično bogato kalcijem.”

Pušipel definitivno postaje jedan od značajnijih hrvatskih vinskih aduta, osobito u odležanim i single vineyard verzijama. Nadamo se da će što više međimurskih vinara slijediti kvalitativne i vrijednosne standarde koje upravo postavlja međimurska velika trojka: Štampar, Dvanajščak Kozol i Cmrečnjak. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.