Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Navis je jedan od rijetkih restorana na Jadranu koji zaista zna pripremati klasike, od rižota sa škampima do tuna steaka

Navis je jedan od najboljih kvarnerskih hotela. Svakako jedan s najdramatičnijom lokacijom na stijenama iznad mora, mjestu nekadašnjeg legendarnog noćnog kluba Milde Sorte.

Navis je ove godine uložio u konferencijsku salu i proširenje parkinga te je i doživljaj ulaska u hotel ljepši. U Navisu je i jedan od boljih i aktraktivnijih restorana na opatijskoj rivijeri gdje je konkurencija nemala. Primarno zbog izvrsnog mladog kuhara Tina Sinožića koji je u Navisu očigledno pronašao svoj pravi dom. U Navisu smo ovog puta probali nekoliko klasika koje bismo rado željeli jesti i češće, što nažalost nije opcija većina hrvatskih restorana takva jela ne zna kompetentno kuhati ili jednostavno nemaju dovoljno kapaciteta.

Tartar s kojim smo započeli večer teksturom spada među najelegantnije tartare na Jadranu. Navisov tartar nije prezačinjen već je ljetno osvježavajući u čemu je uvelike pomogla ukiseljena goruščica. Uz tartar smo dobili i vrlo dobru focacciu. Rižoto s kvarnerskim škampima tehnički uzoran s naravno uvijek izvrsnim kvarnerskim škampima (Navis ima svog škampara).
Zvijezda večeri ipak je bio steak od tune. Navis tunu dobiva od generala Gotovine, koji uzgaja neke od najboljih primjeraka u Hrvatskoj. Sinožić i Navisov tim znaju sve o pripremi tune. Tuna nije bila spaljena izvana, već fine svjetlaste boje, što znači da je bila na primjerenoj temperaturi. Ljubičasta iznutra, ostala je kompaktna bez kidanja na komadiće dok se reže. Tuna steak je jedno od najpopularnijih hrvatskih jela i može se jesti svugdje, od street fooda do konoba i fine dining restorana. Ali, rijetko gdje smo probali ovako propisno pečeni tuna steak. Što je opet znak da Sinožić zaista zna s klasicima.

Uz tunu smo dobili fantastičan pečeni kupus i vrlo dobar riblji demi glace i pire krumpir. Među boljim prilozima je i odličan slankasti špinat koji smo dobili uz filet brancina te jako ukusna brokula. Filet debljeg brancina također je pripremljen by the book sa sočnim mesom i hrskavom kožicom. Rolada s borovnicama lijepo je i lagano zaokružila večeru. Sve što je došlo između pokazuje profesionalnost. Chiavalonovo maslinovo ulje napravljeno posebno za JRE restorane standardno je odlično, kao i lijepi sourdough kruh. Pašteta od brancina za pozdrav iz kuhinje bio je lijepi detalj, kao i maslac sa cvijetom soli. 

Navis i Tino Sinožić jučerašnjom večerom pokazali su da znaju s klasicima, na kojima mnogi padaju, i da imaju odličan smisao za okuse i pokoji kreativni detalj. Sljedeći iskorak bi prirodno trebali biti ambiciozniji i kreativniji degustacijski jelovnici s kojima bi Navis mogao napasti Michelinovu zvjezdicu.
S obzirom na ambijent, profesionalni servis, lijepu vinsku kartu i tehnički potkovano Sinožićevo kuhanje, nije na odmet da Kvarner dobije još jednu zvjezdicu. Večeru za dvoje s tri čaše vina platili smo 170 eura. Ne toliko puno s ozbirom kako je riječ o jednom od najboljih hrvatskih hotela. 

NAVIS

Ivana Matetića Ronjgova 10, Opatija

HRANA 4  VINO +4  AMBIJENT: +4  SERVIS +4 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.