Iako je i u četvrtak za vrijeme praznika Velike Gospe bilo skoro blizu četrdeset stupnjeva, a na lovranskim ulicama nije bilo skoro nikoga jer svi bili na na plažama, restoran Najade bio je ugodno popunjen. Prava gužva, u kojoj je osoblje moralo odbiti nekoliko rezervacija, napravit će se za večeru kad je možda i najbolje vrijeme za posjet Najadama.
Čisto more, lijepa terasa i niže temperature. Najade su lovranska instutucija, koja uspješno posluje nekoliko desetljeća. Najade rade cijele godine, što je u malom gradu kao što je Lovran znak da kod njih često jede i lokalno stanovništvo. Najade su baš čisti old school. Nema novih tehnika, nema osobite ambicioznosti ili gastronomskog avanturizma. Ponekad je to dobro.
Najade ima zaista odličnu ribu, korektne sastojke i tehničku sposobnost, solidnu listu buteljiranih vina i prijateljske cijene, i tako već desetljećima. Što je dovoljan razlog da bi ga uvrstili među bolje restorane opatijske rivijere u ne baš brojnoj konkurenciji. Za predjelo smo naručili rižoto sa škampima koji je bio solidan, ali ne više od toga. Iako je bio vrlo ukusan i napravljen s pravim temeljcem, kvalitetnim škampima, nedostajala mu je ona ugodna kremasta tekstura koja krasi zaista dobre rižote jer je skuhan s pogrešnom vrstom riže.
Osoblje nam je na ovalu među ostalim pokazalo dva privlačna lista koji su bili svježi pa smo ih naručili. List u Najadama je blizu perfektnom. Pripremljen na žaru, nije izgubio nimalo sočnosti ili teksture. Kako nismo bili raspoloženi za velike orade koje su također našle mjesto na ovalu, dva manja lista bila su i više nego dovoljna. Uz ovakvog lista išao bi neki od klasičnih umaka za ribu, ali restorani poput Najada prejednostavna su mjesta za takva očekivanja.
Uz lista smo dobili i krumpir koji je bio korektan, nedostajalo mu je malo više hrskavosti. Najade su fenomen za sebe i drago nam je da je preživio ovako dugo. Simpatično osoblje i vlasnici uvelike doprinose šarmu, dok je terasa dodatni adut. Vinska lista je dobra i relativno široka, orijentirana na svježe malvazije, što je prije logičan poslovni potez. Turisti, strani ili domaći, na moru u blizini Istre ipak piju najviše malvazije. Najade imaju i prijateljske cijene. Nakon više od nekoliko tjedana ručak s buteljkom Radovanove malvazije platili smo manje od 100 eura, odnosno 97 eura. Što za ručak za dvoje sa škampima, svježom ribom i buteljkom malvazije uopće nije loše.
Šetalište maršala Tita 60, Lovran
HRANA -4 VINO +3 SERVIS -4 AMBIJENT +4
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.