Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Opatijski Yacht Club klasični je riblji restoran s preciznim kuhanjem, kakav treba svakom gradu. Pizzeria i trattoria na katu mogla bi postati megapopularna

Prije dva tjedna u Opatiji se otvorio obnovljeni Yacht Club, čiji je novi izgled izazvao dosta polemika jer dio javnosti smatra da je originalna zgrada imala ili morala imati status zaštićenog  spomenika  kulture. Hrana u Yacht Clubu nije se, međutim, promijenila. Skoro sve je isto kao prije deset ili petnaest godina, što je u ovom slučaju dobro.

Yacht Club klasični je riblji restoran kakav treba svakom manjem gradu i svakom većem kvartu u velikom gradu. Bilo bismo sretni da u centru Zagreba postoji restoran poput Yacht Cluba s velikom ribljom vitrinom, jednostavnim ali preciznim kuhanjem i korektnom vinskom kartom s decentnim cijenama.

Jučer smo u Yacht Clubu, koji ima odličnu klimatizaciju, ručak počeli s dondolama s gradela i nizom malih zalogaja iz vitrine. Dondole su bile odlične, bakalar bianco  veoma dobar, salata od hobotnice s krumpirom prvorazredna kao i marinirani inćuni.

Zatim smo naručili jutrošnjeg gotovo živog lista i par kvarnerskih škampa iz vrše. List je bio savršeno pečen, s onom divnom sočnom, kremastom teksturom zbog koje listove smatramo superiornim ribama. Škampi su također bili vrlo ukusni, a jedan od priloga, minijaturni pečeni mladi krumpir, gotovo da je nadmašio lista i rakove. Kruh je solidan, a na stol se iznose Belićeva ulja, što je pouzdan znak dobrog ukusa. Vinska karta sadrži pet ili šest šampanjaca (čaša baznog Roederera košta korektnih 15 eura), niz pristojnih do vrlo dobrih hrvatskih vina, i petnaestak talijanskih i francuskih etiketa.

Cijene vina zaista su prijateljske, pa popularne malvazije poput Fakina i Bastiana koštaju tridesetak eura. Yacht Clubu nedostaje ozbiljniji  couvert; restoranski su gosti navikli na pozdrave iz kuhinje, a od srdela, inćuna, dagnji i drugih malih stvari iz mora lako je složiti atraktivni amuse bouche. Pizzeria i trattoria na gornjem katu mogla bi postati veliki hit.

Nismo uspjeli probati pizzu jer pizzeria radi tek poslije pet, ali znamo da je recepture izradio Marin Vanjak, čovjek koji je prije desetak godina u originalnoj O’Hari prvi u Hrvatskoj mijesio i pekao pravu napoletanu. No, cijene pića u pizzeriji toliko su privlačne da jamče puno gostiju: kokteli koštaju između 7,5 i 9 eura, što je za ambiciozan, dobro uređen lokal na Jadranu prilična rijetkost. A izbor stranih piva više je nego dobar, pa tako uključuje Sierra Nevadu i tri Chimaya. S Yacht Clubom centar Opatije ponovno je dobio pravi riblji restoran, a s njegovom pizzerijom i trattorijom zabavno mjesto za izlaske.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.