Creska janjetina je glasovita. Uz pašku možda i najpoznatija, čemu sigurno doprinosi ispaša na stijenama uz more koje su slične kao i na Pagu. Razlike su zapravo vrlo male, a gotovo je sigurno da se i u ponekim paškim konobama može pronaći creska janjetina. Bukaleta je vjerojatno najpoznatije mjesto na Cresu za janjetinu, i općenito za restoransko iskustvo, s obzirom da Cres uz sve svoje divlje ljepote nema razvijenu restoransku scenu.
No Bukaleta ne uspijeva samo zato što nema jaku konkurenciju, već zato što je stvarno vrlo dobra i nepretenciozna konoba koja se dosljedno drži svog žanra. Ova je konoba spojila glasovitu cresku janjetinu i šarm istinskih konoba pa je uspjeh gotovo zagarantiran. Bukaleta nudi skoro sve dijelove janjetine, janjeću juhu, sve moguće tjestenine i njoke s janjetinom i još nekoliko drugih jela s ribom i mesom, ali iskreno nismo sigurni tko ih naručuje u konobi toliko poznatoj po janjetini.
Iako je za vrijeme našeg ručka u konobi bilo pakleno prevruće (kad smo ulazili u restoranski parking termometar automobilu pokazivao je 41 stupanj) uspjeli smo probati nekoliko jela s janjetinom. Koja možda i nisu najprikladnija za takve temperature, ali navečer jednostavno nismo imali vremena, a na Cresu je rijetko što još vrijedno pažnje. Stoga smo počeli s pola porcije janjeće jetrice koja je bila fantastična, zbog mesa sasvim nježne teksture i ispravnog vremena provedenog na grilu, i zato što je Bukaleta uspjela ublažiti češnjak koji ide u ovo jelo, pa ga nismo osjećali ostatak dana. Srećom po nas i veliki plus za Bukaletu.
Za predjelo smo naručili i pola porcije žgvaceta od janjetine s njokima koji je bio fantastičan. Meso se doslovno raspadalo pod dodirom vilice, a zadržalo pun i čist okus. Umak je možda bio mrvicu brašnast, ali to je ipak manja zamjerka s obzirom da je bio zaista ukusan i bogat. Najveće iznenađenje dočekalo nas je za glavno jelo: pohana janjetina, koju moramo priznati još nismo probali niti smo igdje vidjeli u ponudi restorana. Nije nas oduševila. Nije to loše jelo, ali nekako kao da smo više očekivali, a janjetina je izgubila svu draž u pomalo amaterskoj smjesi za pohanje.
Janjetina iz krušne peći ispravila je sve grijehe pohane janjetine. Ona se kao i žgvacet prije nje doslovno razdvajala od kostiju na dodir vilice, bila je atraktivne gotovo rumene boje i ostala je bogato sočna, što naravno jako volimo kod janjetine. Ovdje se radi o vjerojatno najboljem izdanju creske janjetine i njenog specifičnog slatkasto-slanog teka. Krumpir koji smo dobili uz janjetinu bio je domaći i vrlo dobar iako mrvicu mastan, dok je grašak vrlo lijepo išao uz pohanu janjetinu. Kruh je natprosječno dobar za žanr konobe, iz jednostavnog razloga što ga Bukaleta sama radi, a ni maslinovo nije loše osim što bi trebalo imati etiketu. Etiketa, pa makar bilo i maslinovo ulje iz domaće proizvodnje, obavezna na bočicama maslinovih ulja. Jednako vrijedi kao i za vina.
Za desert smo probali iznenađujuće dobar desert od biskvita i smokve pripremljen po lokalnoj recepturi. Bukaleta je jedan od vrlo rijetkih restorana u kojima još možete dobiti olito, desert od janjetine. Olito je tradicionalna creska slastica od ovčjeg loja, grožđica, meda i narančine kore koja se kuha u ovčjem buragu, ponekad na kraju dovršava na gradelama. Bukaletin olite s marelicom i orasima je neodoljiv. Vinska karta ima mjesta za napredak, ali je pohvalno što je kućno vino Kabola iz Istre. Servis je odličan u mogućnosti dogovora i stvaranju prijateljske atmosfere. Ručak za dvoje sa četiri čaše vina platili smo 106 eura.
Loznati, Cres
HRANA -4 VINO 3 SERVIS 4 AMBIJENT +3
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.