Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

KOLOVOZ JE NOVI RUJAN Petar Kusić, direktor Stine: Počeli smo brati još 6. kolovoza, što je 15 do 20 dana ranije od uobičajenog

Jutros smo razgovarali s Petrom Kusićem, novim direktorom Stine, najvažnije bračke i jedne od najznačajnijih dalmatinskih vinarija. Gospodin Kusić godinama je u Stininom sustavu bio zadužen baš za vinograde, pa ima mnogo relevantnog iskustva s terminima berbi. Evo što nam je Kusić rekao:

“Berbu smo na položaju Grabica započeli još 6. kolovoza što je petnaest do dvadeset dana ranije od uobičajene berbe za mirna vina. Trenutni su rezultati vrlo obećavajući. Očekujemo izvrsnu berbu. Načelno govoreći, ovogodišnju bih berbu u Dalmaciji ocijenio odličnom i kad je riječ o kvaliteti i o količini uroda. Bojim se, međutim, da mnogi vinogradari zbog dosad nezabilježene dinamike zriobe neće stići pobrati grožđe u optimalnim rokovima. Ako se to dogodi, mnoga bijela vina u Dalmaciji bit će ekstraktnija, s povišenim alkoholima, što može biti zanimljivo jer ćemo nakon dugo vremena imati priliku revalorizirati naše najbolje sorte na njihovim najboljim položajima u drukčijem svjetlu.

Pošipa je dovoljno na tržištu pa se nadam da zbog lagane stagnacije prodaje tijekom ove turističke sezone nitko neće morati puštati vina u prodaju prije njihova vrhunca, što znači da svježa bijela vina iz ovogodišnje berbe možemo očekivati na tržištu u svibnju ili lipnju 2025,” zaključio je gospodin Kusić.

U najranijoj dalmatinskoj berbi svih vremena upravo traje utrka s vremenom, vrućinama, rastom alkohola, rastom pH i padom kiselina. Oni koji budu najbrži i najefikasniji u berbi dobiti će svježa ali bogata bijela vina, s naglašenom aromatikom i čvrstom strukturom. No, i oni kojima pH jako naraste možda mogu računati na vrlo ozbiljna vina. Prije dvije godine u Goriškim smo brdima kušali jednu briljantnu mladu rebulu,s pH oko četiri, što se smatra nedopustivim za bijela vina.

Pouka je jasna: nije sve u brojkama. Najranija hrvatska berba svih vremena u Istri sada obuhvaća grožđe za pjenušce, dok bi se grožđe za mirna vina trebalo početi brati za pet do sedam dana.

Na Plešivici su prve berbe bili najavili za 20. kolovoza, no čini se da će neke do vodećih plešivičkih vinarija morati početi brati već ovoga vikenda. Dosta je očigledno da u hrvatskoj, kao i u europskoj vinskoj industriji, kolovoz postaje rujan.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.