Gostujući u emisiji Mile Moralić na N1 televiziji, glavni urednik portala Morski.hr Jurica Gašpar najavio je veliku istraživačku temu o ilegalnoj trgovini ribom u restoranima na obali. “Na Jadranu je razvijena cijela ilegalna mreža preko koje restorani dolaze do ribe,” rekao je Gašpar.
U Hrvatskoj se u turističkoj sezoni ne lovi ni približno dovoljno ribe koliko se prodaje u restoranima. Vrlo rijetki restorani konstantno imaju vrhunsku svježu ribu, jer je riječ o logistički vrlo kompliciranoj i skupoj nabavi koja zahtijeva dugogodišnje dobre odnose s ribarima, plaćanje u gotovini i niz drugih elemenata. Restorani, posebno restorani na moru koji rade samo u sezoni, pokušavaju nabaviti ribu ileganim putem, ukljujućujući otkup od sportskih ribolovaca što je u Hrvatskoj zakonom strogo zabranjeno. Morski.hr, rekao je Gašpar, ima snimke ilegalnog ribolova, imena i prezimena aktera i strukturu dijela mreže ilegalne opskrbe restorana ribom, a prema najavama u istrazi su i neki od poznatijih restorana na moru.
“Sve smo prijavili, nećemo još izlaziti s detaljima, ali neka se boje,” rekao je Gašpar. Urednik Morskog.hr na N1 je komentirao bezvlašće na hrvatskoj obali, slučajeve vandalizma na zaštićenon pomorskom dobru i tragediju na Lošinju, u kojoj su u padu rampe trajekta Lastovo starog 55 godina poginula trojica mornara a jedan je teško ozlijeđen.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.