Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Masovno trovanje u hotelu Vespera dosta je neugodan udarac za lošinjski turizam

Vespera na Malom Lošinju ogroman je starinski hotel s više od 400 soba i više od tisuću kreveta. Prije desetak godina, kad se koncipirala strategija moderne turističke grupe Jadranka, njenim je menadžerima bilo jasno da Vesperu i Auroru, hotele izgrađene u vrijeme masovnog industrijskog turizma, neće moći pretvoriti u osobito privlačna mjesta, jer su i sobe i javni prostori dizajnirani prema standardima koji nisu relevantni za današnje hotelijerstvo.

Pa je Jadrankin menadžment odlučio da u Vesperi i Aurori, dva golema hotela, kao glavni mamac za turiste ponudi gastronomiju. Vespera i Aurora dobili su gigantske buffete dugačke stotinjak metara, dizajnirane po uzoru na kockarske hotele u Las Vegasu (Jadrankin je tim doista putovao u Vegas da vidi kako takvi buffeti funkcioniraju). Na buffetima Vespere i Aurore nudilo se skoro sve što bi bilo tko poželio jesti: postojali su posebni stolovi za miješanje tartar bifteka, zasebni roštilji na kojima se pekla velika bijela riba, pa ogromna brda svježeg voća i povrća, kao i stanice za pizzu. Tone salata od hobotnica i liganja natjecala su se s cijelim pršutima i kolutovima sira veličine mlinskog kamenja. I sve to u cijeni punog pansiona, koja nikad nije bila previsoka.

Gosti su se masovno zaljubljivali u Vesperine i Aurorine buffet večere, jer su u ambijentima hotela s vrlo prosječne četiri zvjezdice dobivali neograničene količine hrane koja se približavala standardu jadranskih hotela s pet zvjezdica. Sami smo nekoliko puta promatrali veseli stampedo gladnih turista na početku večera u Vesperi i Aurori. Hrana je definitivno postala glavna komparativna prednost starih Jadrankinih hotela s uvjetne četiri zvjezdice.

Ovih su dana brojni mediji izvijestili da se u Vesperi najmanje trideset gostiju, uključujući djecu, zarazilo hranom. Navodno se radi o salmoneli i bakteriji e.colli. Srećom, nitko nije hospitaliziran. No, Jadrankini stari hoteli s četiri zvjezdice upravo su izgubili svoj glavni komercijalni argument i to usred turističke sezone. S obzirom na Vesperin broj kreveta radi se o dosta neugodnom udarcu za lošinjski turizam.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.