Konoba Maha postoji već više od dvadeset godina i vodi ju šarmantna obitelj Marelić. U tih dvadesetak godina Maha je ”skriveno” mjesto na Korčuli kojim su prošli valjda svi poznati koji su ikad posjetili ovaj prekrasni otok. Međutim, najširoj hrvatskoj i svjetskoj javnosti Maha je postala poznata nakon Netflixove epizode Somebody Feed Phil, u kojoj je producent Phil Rosenthal obišao nekoliko hrvatskih gradova i otoka, među njima i Korčulu.
Epizoda u kojoj je predstavljena Hrvatska puna je problematičnih segmenata, Split je recimo predstavljen kao grad bureka i ćevapa, ali su producenti s Korčulom u potpunosti pogodili. Konobi Maha to je dovelo puno gostiju, ali kad počnete razgovarati s vlasnicima konobe shvatit ćete da im to nije prioritet. Oni ne žele svjetsku slavu i restoran pun celebritija, već raditi najbolje što mogu u svim segmentima poslovanja. U konobi Maha peka je kraljica i glavna atrakcija, u pripremi i okusima jela.
Do peke nije lako doći, treba je naručiti unaprijed. Do deset ujutro se sve rasproda odnosno rezervira, pa je možda najbolje naručiti dan prije, a ni tad ne bi bilo loše imati neku posebnu vezu u naručivanju. Za svaki slučaj. Gospodin Jakša Marelić nam je rekao kako nakon epizode Somebody Feed Phil ljudi najviše naručuju hobotnicu ispod peke i to uglavnom stranci. Ostatak ponude obuhvaća i ribu ispod peke, uglavnom onu koju imaju taj dan, janjetinu, teletinu i piletinu.
Mi smo se odlučili za dvije porcije janjetine s krumpirom. Peka se priprema cijeli dan pa za stol stiže kad su gosti spremni, bez previše čekanja. Bez puno okolišanja možemo reći da je Mahina peka vjerojatno najbolja koju smo probali u životu. Maha janjetinu dobiva iz lokalne mesnice, koja meso nabavlja u Slavoniji. Janjetina je toliko meka da se odvaja bez noža, okuse pojačava fini sloj masnoće koja nije iritantna. Pod pekom sokovi konstantno cirkuliraju i janjetina se gotovo i ne može presušiti.
Krumpir koji dolazi uz janjetinu pod pekom ostaje podjednako sočan, kompaktan i mekan, s prekrasnom gotovo karameliziranom koricom. Sokovi pečenja poseban su gušt uz focacciu koju u Mahi također peku ispod peke. Uz janjetinu smo naručili i njihovu domaću salatu ubranu u vrtu koji okružuje restoran. Salata od oraha, kruške, rikole i špinata, nevjerojatno je dobro išla uz slanost janjetine.
Prije janjetine smo naručili i soparnik koji tek izgledom podsjeća na ovo legendarno dalmatinsko jelo. U Mahi ga rade od blitve, paškog sira i espume od sira s lisnatim tijestom. Mahin soparnik ozbiljan je i nadograđeni tradicionalni tanjur, u kojem se vidi kreativnost i suvereno vladanje tradicionalnim lokalnim tehnikama.
Desert od grilanih breskvi s raznim umacima, više podsjećaja na desert ambicioznijih fine dining restorana nego na konobu na otoku. Treba i napomenuti da Maha radi fantastične koktele, sa sirupima koje rade od bilja iz njihova vrta. Gin sa sirupom od kadulje odlično je osvježavajuće završio večeru, dok je Old Fashioned sa smokvom apsolutno briljirao. Čini nam se da Maha radi najbolje koktele na Korčuli.
Vinska lista je solidna, a izbor na čaše zadovoljavajući. Međutim, naša su crna vina za stol došla ozbiljno pothlađena, što je i jedina greška koju smo uočili u restoranu čitavu večer. Maha je ultrapopularna, pa je stol potrebno rezervirati i do nekoliko dana unaprijed kao i peku. Maha je također i skupa, ali ako ste na Korčuli zaista je šteta propustiti ovo iskustvo. Večeru za dvoje s dvije čaše vina i dvije čaše kućnog pjenušca platili smo 171 euro.
Vrsi bb, Žrnovo, Korčula
HRANA +4 VINA +3 SERVIS +4 AMBIJENT +4
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.