Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Konoba Mate ima neobično poštene cijene za Korčulu, rade fantastične makarune sa šalšom i izvrsnu paštetu od pršuta

Konoba Mate gastronomskoj je domaćoj javnosti poznata godinama, a najšira ju je javnost upoznala prije nekoliko godina, kad je Michelin ovoj malenoj obiteljskoj konobi na Korčuli dodijelio jednu od tek dvije zelene zvjezdice u Hrvatskoj i oznaku Bib Gourmand. Nismo sigurni zašto se baš Mate ističe među svim hrvatskim kandidatima za zelenu zvjezdicu koja se dodjeljuje ekološki posebno osviještenim restoranima, ali to zapravo i nije smisao ovog teksta. S drugom oznakom se apsolutno slažemo.

Korčula je u zadnjih nekoliko godina doživjela veliku popularnost i time ogroman rast cijena, od smještaja i restorana, do običnih kafića. Korčula je zbog odnosa cijena i ponude postala ozloglašena gotovo poput Hvara. Da nije baš uvijek tako i da izuzetaka ima, pokazali su nam u konobi Mate, gdje smo račun platili 119 eura, otprilike isto koliko smo plaćali ove godine u skoro svim istarskim konobama. U tih 119 eura uspjeli smo probati nekoliko tradicionalnih jela, platu s predjelima, desert i buteljku odličnog pelješkog plavca malog Križ Milo.

Mate dakle opravdava vrijednost za novac, iako bi zbog popularnosti mogao drastično podići cijene i još ostati sasvim dobro posjećen. Mate je primjer odgovornog ugostiteljstva i njegovi gosti to nagrađuju. Mate se nalazi u beskrajno šarmantnom mjestu Pupnat na Korčuli. Konobu vodi podjednako šarmantna lokalna obitelj Farac. Radi se o sasvim jednostavnoj konobi koja nudi striktno tradicionalna jela uglavnom bazirana na mesu, s vrlo malo ribe.

Za predjelo smo naručili njihovu poznatu težačku pliticu, na kojoj dolazi pršut, nekoliko odležanih kozjih sireva, jedan kravlji sir, marinirani patlidžan, jedna orašasta pašteta od pršuta i jedna od patlidžana i džem od rajčica, sve s vrlo dobrim domaćim kruhom.  Ovo predjelo, dostatno za otprilike tri osobe, bilo je na momente zaista odlično. Sirevi su briljirali, jednako kao i marinirane fete patlidžana, dok je pašteta od pršuta fantastično malo iznenađenje. Pršut međutim nije bio dobar, bio je presuh i žilav. Ostali sadržaj plitice bio je dovoljno dobar da nismo previše zamjerili ispodprosječan pršut. Pašta s domaćom šalšom bila je jedna od boljih koju smo pojeli ove godine.

Vrlo dobri ručno rađeni i precizno kuhani makaruni esencija su kućnog kuhanja u obiteljskoj konobi, dok je šalša pjevala najljetnijim okusom zrelih pomidora, fino balansirane slatkoće, kiseline i slanosti. Šalša konobe Mate zaslužuje čistu peticu. Pašticada nažalost nije bila na toj razini. Mate pašticadu ne radi s njokima već s makarunima, što nije neobično. Makaruni su kao i u jelu sa šalšom bili odlični, ali problem je bio u mesu koje je ostalo tvrdo i suho, s vrlo malo umaka koji je bio ukusan ali ga je bilo premalo za posluženu  količinu makaruna.

Na kraju nam je ipak bilo žao što nismo naručili puno zanimljiviju pašticadu s tunom, ali to ostavljamo za sljedeći obilazak. Rozata je bila ukusna, lijepe teksture i finog okusa. Servis je srdačan i domaći, očigledno je da cijela obitelj Farac ima odličan osjećaj za ugostiteljstvo. U konobi Mate, punoj do zadnjeg mjesta, istreno smo uživali u vrlo dobroj hrani i ambijentu. Obavezno rezervirati, po mogućnosti i nekoliko dana unaprijed.

KONOBA MATE

Pupnat 28, Pupnat Korčula

HRANA -4  VINO +3  SERVIS 4  AMBIJENT 4

VISA Inspire_logo_web copy
PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.