Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

PAKAO U PLASTOVU Uglednoj vinarskoj obitelji Bibić izgorjeli su vinogradi i maslinici

“Situacija je katastrofalna. Cijeli dan smo u obrani od požara, ali je nažalost sve izgorjelo. I vinogradi i maslinici i štala u Plastovu. Kuću smo obranili od vatre, a sada kreće noćna smjena,” javio nam je u utorak navečer Filip Bibić, sin glasovitog Alena Bibića, čovjek koji je počeo preuzimati upravljanje obiteljskom vinarijom Bibich.

Plastovo blizu Skradina nije samo još jedno selo u Zagori. Plastovo kraj Skradina i njegova okolica  jedna je od najvažnijih vinogradarskih i vinarskih lokacija u sjevernoj i srednjoj Dalmaciji. Plastovo je dom dvije iznimno važne vinske kuće. Riječ je o široko afirmiranoj vinariji Bibich i o vinariji Ante Sladića, koja iz godine u godinu dobiva na ugledu i popularnosti. Obitelj Bibić u zadnjih je nekoliko godina uvela čitav niz inovacija: od linije prirodnih vina koju potpisuje mladi Filip Bibić, do drukčije stilistike u novim berbama klasičnih etiketa. Osim toga, vinarija Bibić trenutno raspolaže s nekoliko zaista jedinstveno vrijednih vina koja je teško kategorizirati, poput elegantnog La Sina, vjerojatno najbolje interpretacije lasine uopće, do osam godina starog debita Lučica koji postavlja sasvim nove kriterije za jednu od najznačajnijih dalmatinskih bijelih sorti.

Sreća je da je obranjeno imanje u Plastovu, gdje se nalaze bačve i butelje, kao i kušaonica i restoran obitelji Bibić. No, ako je većina Bibićevih vinograda izgorjela, posljedice će biti dugoročno veoma teške. Požar kraj Skradina izbio je u utorak 30. srpnja i brzo je dosegao katastrofalne razmjere. Riječ je o jednom od najgorih ovosezonskih požara u Dalmaciji. No, dok većina dalmatinskih požara uništava makiju i borove, požar kraj Skradina zahvatio je nažalost vinograde, maslinike, poljoprivredne zgrade i došao nadomak kuća. Treba se nadati da će požar sutra definitivno biti ugašen.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.