Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Rovinjski Al Dente bitno je ambiciozniji od zagrebačkog, a pizze su im senzacionalne  

Mnogo se zagrebačkih pizzerija odlučilo na otvaranje podružnica po obali. Public se otvorio na Pagu, dok je O’Hara odlučila sreću potražiti u Rijeci što nije slavno završilo ali će se njihovo naslijeđe uskoro vidjeti u Opatiji, u Yacht Clubu gdje O’Harin osnivač Marin Vanjak upravo postavlja pizzeriju. 

Otvaranje na obali nije ograničeno samo na pizzerije već i na druge žanrove. Ali, nijedan od njih nije otvorio toliko inteligentnu ispostavu kao Al Dente. Pizzerija Al Dente već četiri godine radi u centru Zagreba gdje joj ide prilično dobro, i općenito jedna od najboljih i najpopularnijih zagrebačkih pizzerija. S toga je širenje na more logična odluka. Zagreb je ljeti manje frekventan, a obala je u pravilu krcata turistima. Pa je Al Dente ove godine otvoren u Rovinju, prije točno tjedan dana.

Po čemu je Al Dente inteligentno otvorio restoran u Rovinju? Prvo u Rovinju, gastronomski najnaprednijem hrvatskom gradu, dosad nije bilo dobrih pizzerija što je u najmanju ruku čudno s ozbirom na naprednu istarsku scenu pizza. Drugo, Al Dente u Rovinj nije doslovno prekopirao svoj zagrebački koncept  već se prilagodio lokalnoj sceni i namirnicama, pa će i stalnim zagrebačkim gostima biti zanimljivo posjetiti restoran u Rovinju. Treće, Al Dente u Rovinju servisom i uređenjem može stati uz bok puno skupljim i ambicioznijim restoranima.

Osoblje u Al Denteu ima vrlo dobar osjećaj za ugostiteljstvo, kao i kompetentnog sommeliera svestranu vinsku listu što u hrvatskim pizzerijama nije česta pojava. Al Dente je također uređen atraktivno i decentno, na pomalo skrivenom dijelu jedne od centralnih rovinjskih lokacija. Takva pozicija odmiče ga od groznih turističkih restorana na rovinjskoj rivi.

Naš je ručak započeo pozdravom iz kuhinje, maslacem s raznim voćem i vrlo dobrim sourdough kruhom na bazi heljde. Zatim smo naručili škampe pizzaiola. Riječ je o jelu koje koristi sve sastojke pizze bez tijesta, i sirove škampe. Ovo malo jelo je toliko atraktivno i ukusno da smo na momente pomislili da smo u nekom od Michelinovih restorana, što je kompliment koji koristimo vrlo rijetko. Sirovi slatki škampi odlično su se spojili s rajčicom i bosiljkom dok je mozarella jednostavno briljirala.

Al Denteova politika pizza nešto je drukčija nego u Zagrebu. Tek je jučer formiran jelovnik pizza, koje su klasične napoletane na zahtjev gostiju iz Zagreba. Na drugom jelovniku nalaze se pizze s visokim prozračnim tijestom kakve u Hrvatskoj poslužuje još jedino Miramare braće Cerea u Poreču. Takve pizze rade se na bazi kukuruznog ili heljdinog brašna ovisno o nadjevima, koji su također atraktivni i originalni:  vitello tonnato, pizza sa tartarom od tune i chimichurrijem, burrata i kupus s romesco umakom, nduja sa šafranom i rib eye.

Mi smo se odlučili za pizzu sa San Daniele pršutom, stracciatellom i marmeladom od smokve. Pizza je fantastična. Ona je kreativna i zaista originalna, s hrskavim i prozračnim tijestom, premium namirnicama i općenito vrhunskim okusom. Voljeli bismo jedino da je bilo mrvicu više marmelade od smokve koja je dala neodoljivu slatkoću cijeloj pizzi. Al Dente je u Rovinju počeo jako dobro, sa vrhunskim pizzama koje se odmah mogu plasirati na visoko mjesto u živoj istarskoj konkurenciji. Ipak, među svima njima Al Dente daje najbolji restoranski doživljaj koje druge pizzerije teško mogu nadoknaditi.

Osim pizza, Al Dente nudi i ostala privlačna jela poput jelena, prepelica, gofa i hobotnice. Uz ručak smo pili Bastianovu malvaziju i Toccatu rovinjske vinarije Dobravac.Jedini problem rovinjskog Al Dentea jest što je možda ipak nešto skuplji što bi trebao biti, što je vjerojatno zahtjev skupe lokacije, a i Rovinj uglavnom ima dovoljno publike za takve cijene. Dva jela i dvije čaše vina platili smo 69 eura. 

AL DENTE ROVINJ

Via Nello Quarantotto 20, Rovinj

HRANA +4 VINA 4 SERVIS 4 AMBIJENT 4

VISA Inspire_logo_web copy
PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.