Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Monter klimatizacije u Splitu: U kuhinji jedne pizzerije izmjerio sam, ali doslovno, 70 stupnjeva

Paklene ljetne vrućine koje su pogodile čitavu državu, a pogotovo obalu, dovele su do novog problema u ugostiteljstvu. Naime, bilo je lokala, podjednako restorana, kafića i pubova, u kojima klime jednostavno nisu mogle rashladiti prostor na temperaturu podnošljivu za goste.

Budući da je jasno da će se trend globalnog zatopljenja nastaviti, razgovarali smo s dvojicom montažera klima o njihovim dosadašnjim iskustvima, ali i njihovim pretpostavkama za budućnost. 

“Ne treba se lagati, manje obazrivi ugostitelji klimatizaciji su znali pristupati olako. Jednostavno bi uzeli formulu 50, 60 ili 70 Watta po kubnom metru i kupili takve klime. To je samo okvirni izračun, koji ne mora ništa značiti za prostore koji nisu domovi. Za svaki bi se lokal trebalo raditi poseban izračun, uzeti u obzir koliko ljudi maksimalno može biti unutra, koji su aparati i uređaji koji će unutra raditi i time dizati temperaturu, na koncu i položaj objekta u odnosu na Sunce. Tek tada se može donijeti utemeljena odluka o potrebnoj snazi rashladnih uređaja, a ako ih se namjerava koristiti i za grijanje, onda na čitavu jednadžbu treba dodati dodatnih deset do dvadeset posto snage. Postoje ugostitelji, rijetki, koji su sve ovo uzimali u obzir ali do prije dvije-tri godine uglavnom bi samo kupili klimu onako, odokativno,” kaže nam čovjek koji se trideset godina bavi ugradnjom klima uređaja.
Ističe i kako je dobar dio ugostitelja uzimao jefitnije uređaje, ne shvaćajući da jeftinije ne znači i isplatljivije. Prema njegovu iskustvu, kaže, tek tri do četiri proizvođača pouzdana su dugoročno i njih uvijek preporuča svojim klijentima. Ugradit će i jeftinije, ali klijentima uvijek napomene da to najčešće znači da će vjerojatno morati ponovno imati posla s njim, jer će trebati nešto popravljati. 

Ističe da su se u posljednje dvije-tri godine vremenski uvjeti očigledno promijenili i da je teže hladiti prostore, pogotovo one u kojima ljudi cirkuliraju, zbog  čega su ozbiljniji ugostitelji klimatizaciji ipak počeli pristupati sustavnije. Navodi kako je veliki problem što se proračuni moraju mijenjati jer su za hlađenje istog prostora danas jednostavno nužni snažniji uređaji nego prije desetak godina, ali napominje da su proizvođači i reagirali na situaciju i sve se lakše na tržištu pronalaze takvi uređaji.
Neodgovorniji voditelji lokala dopustili su pak da ih ljeto uhvati nespremne pa se, kaže,  sada zbog njih i nakon radnog vremena mora ići na hitne intervencije po lokalima. 

Drugi nam je monter ispričao gotovo nevjerojatno priču o jednoj dalmatinskoj pizzeriji koja godinama nije mogla ugraditi klima uređaj u kuhinju, jer su se susjedi bunili na pomisao da bi se kraj njihova dvorišta pstavile vanjske jedinice. 

“Tu su mu i moji kolege malo zagorčali život, na kraju sam im napravio projekt s vanjskim jedinicama na drugoj poziciji, značilo je to više crijeva u montaži ali bolje nego da se ne hladi. A trebalo mu je hlađenje, prije postavljanja sam mjerio unutarnju temperaturu u kuhinji, i u jednom je trenutku dostigla 70 stupnjeva. Ukupno devet kilovata sam ugradio za tu kuhinju, kažu mi da sam im spasio posao jer su radnici bili na rubu otkaza zbog nenormalnih uvjeta. Povišice im više ništa nisu značile,” priča nam još veteran montiranja klima.
Ističe kako ovog ljeta ima posla preko glave baš zato jer kafići i restorani ad hoc ugrađuju dodatne jedinice. Pa ima ponekad i težih riječi, jer ne može se uvijek uskočiti isti tren.
“Jednostavna je činjenica da monter može ugraditi dvije klime dnevno ako će to obaviti pažljivo i bez brzanja. Sve preko toga je fušarenje, a većina nas je tijekom ljeta manje-više već zauzeta. Zato bi ugostitelji morali početi razmišljati što im treba već u rano proljeće, tada će bez problema dobiti tehničara koji će im i pregledati prostor i preporučiti što i kako da ugrade”, pojašnjava. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.