Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

KLIMATSKE PROMJENE U Veneciji je toliko vruće da konobari u povijesnom cafeu Florian prvi put u 300 godina rade bez sakoa i leptir mašni

Među svim dramatičnim simptomima globalnog zatopljenja, jedan detalj u Veneciji posebno je znakovit. U Veneciji je ovoga ljeta toliko vruće da je povijesni Caffé Florian na Trgu Sv. Marka, jedna od istinskih venecijanskih znamenitosti i njen nastariji cafe, mjesto na kojem su počeli neke od najvažnijih europskih političkih, intelektualnih i umjetničkih događaja, svojim konobarima prvi put odobrio da rade bez svojih prepoznatljive bijele sakoe. Da budemo posve precizni. Ovo je prvi put u 300 godina otkako postoji da je Florian konobarima odobrio nove uniforme, bez sakoa i leptir mašne.

Da bi ostali elegantni, Florianovi konobari odsad će ljeti raditi u bijelim košuljama i prslucima od damasta zlatne boje s logom cafea, koje za njih izrađuju ugledni toskanski specijalisti za ugostiteljske uniforme Cirri Collection. Druga dva nova elementa su remen i držač za novčanik. Zimi će i dalje raditi u frakovima i smokingu. “Nismo imali izbora, svi smo još lani umirali od vrućine, a ove godine smo odlučili promijeniti uniforme kad je regija Veneto izdala upozorenja o toplinskom valu. S druge strane, ako ćemo svi rješavati problem vrućine svlačenjem pitanje je tko će ostati u uniormama, što će biti s vojskom, radnicima, sobarima, drugim zaposlenicima u ugostiteljstvu. To je, hm, vruća tema,” rekao je za Corriere del Veneto Florianov menadžer Amedeo Zugnaz.

Florian tradicionalno nije imao ni suncobrane, ali ih je uveo kako bi goste štitio od sunca i golubova na trgu. Sada ni to ne pomaže puno, zbog vrućine. “Nekad kad su bile velike vrućine naprosto nije bilo gostiju na terasi i konobari su se manje izlagali suncu, sada cijeli dan rade na suncu i u hladu, više se kreću, pa se nadamo da će im nove uniforme bar malo olakšati posao,” zaključio je Zugnaz.

Budući da konobari više nemaju što svući, Florianovi dobavljači za iduće ljeto rade na tkaninama koje drugačije propuštaju zrak i temperaturu kako bi im bilo što ugodnije u košuljam ai prslucima, a za gablec u pauzi sada dobivaju više rashlađenih pića, puno lubenice i sirove hrane a manje pašte. 

Caffé Florian otvoren je 29. prosinca 1720. godine u dvije jednostavne uređene prostorije na Trgu Sv. Marka. Isprva se zvao Alla Venezia Trionfante (Pojedničkoj Veneciji), ali brzo je prozvan po provm vlasniku Florianu Francesconiju. Uvijek je okupljao istaknute goste od Carla Goldonija, Goethea i Casanova do Prousta, Byrona i Dickensa, muškarce i žene ugošćavali su ravnopravno, među prvima su u 18. stoljeću počeli prodavati novine, bili su pioniri u serviranju kave i mjesto na kojem je pokrenut talijanski Risorgimento u 19. stoljeću a kasnije .

U 19. stoljeću Florijan je igrao ulogu u talijanskom Risorgimentu i služio kao improvizirana bolnica za ranjene ustanike 1848. Uz pariški Procope, Florian je jedna od vrlo rijetkih autentičnih povijesnih ugostiteljskih institucija koje i danas normalno rade. Jedan od razloga za tu dugovječnost je svakako njihova sposobnost da se prilagođavaju vremenu promišljeno i s mjerom.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.