Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Nakon posjeta slavnog chefa, u pečenjari Pločica na pulskoj tržnici je ludnica. Ćevapi su im zaista jedni od najboljih u Hrvatskoj

U utorak oko dva popodne stigli smo pred Pločicu na pulskoj tržnici. Pločica je omanji fast food lokal koji je prije nekoliko dana postao nacionalna vijest jer ga je posjetio njemački chef Jan Hartwig koji u minhenskom restoranu Jan ima tri Michelinove zvjezdice a trenutno u Istri producira reportaže za World’s 50 Best platformu. Kad smo stigli, u lokalu je vladao potpuni kaos.

Neki su gosti željeli naručiti porcije, neki su čekali za van, neki htjeli platiti ono što su već konzumirali, a dolazili su i dostavljači. Na velikoj vrućini, vanjskoj tako i unutarnjoj, pod pritiskom stranih i lokalnih gostiju, obitelj koja vodi Pločicu ostala je smirena i vladala situacijom. Nitko se od gostiju nije previše žalio što je možda duže čekao svoju porciju ćevapa. Obitelj Halilović-Filipić jedni su od najsimpatičnijih i najprofesionalnijih ugostitelja koje smo upoznali ovoga ljeta. Mala obiteljska manufaktura ćevapa i još ponekog jela s roštilja fenomenalno podnosi sezonski pritisak. Sin Ian u cijeloj je gužvi uspio pronaći vremena da kratko porazgovara s nama o zadnjih nekoliko ludih dana u Pločici.

“Najljepše vam je svratiti kad se temperature snize pa navečer upalimo lampice i ugođaj je fantastičan. U ta četiri sata što radimo navečer prodamo više nego svih šest sati koje odradimo ujutro i popodne,” rekao nam je Ian. “Na šanku smo naručili ćevape, lagano se pribojavajući da ih je možda nestalo. “Izbrojala sam porcije i bit će ih još,” rekla nam je suvlasnica, “Neko vrijeme ćete morati pričekati.” Pločica srećom drži i dosta dobru lokalnu craft pivu Fabrika pa nam čekanje nije teško palo.

Simpatično ime Pločica dolazi od toga da lokal nudi pločice ćevapa koje sami melju i pripremaju po svojoj recepturi. Može se naručiti porcija od šest pločica koja bi bila ekvivalent porciji od deset ćevapa, četiri pločice i tako dalje. Dok su pločice ćevapa polako popunjavale cijelu ploču grila, objasnili su nam: “Znate, možda neće biti na sto posto kakvi mogu biti, imamo strašno veliku gužvu ali trudimo se biti najbolji što možemo i da je sve točno kako piše.” Naše pločice stigle su na stol nakon jedne ispijene pive. Na prvi pogled su crvenije što ćevapi obično budu.

U recepturi Pločice dominira mljevena paprika pa od nje dolazi i boja. Primjećujemo i da ćevapi nisu isušeni ni prepečeni, što nam se  naravno jako svidjelo. Ćevapi iz Pločice jedni su od najboljih ćevapa koje smo probali za dosta dugo vremena, u cijeloj Hrvatskoj. Ćevapi su sočni ali ne premasni, paprika im daje zavodljivo slatkast okus, sasvim su blago zadimljeni i općenito preukusni. Meso je čisto, ne koriste nijednu prečicu niti umjetno povećavaju masu ćevapa, što često doživljavamo u roštiljarnama ovog tipa.  Pločica ćevape radi školski.

I ostalo je vrlo dobro. Lepinja je prirodna i ukusna bez nepotrebnih dodataka i lijepo ispečena. Ajvar iz Makedonije je fantastičan, iako bismo voljeli da je ljuta verzija žešća. Kajmak je također na razini zadatka. Pomfrita iz leda na svu sreću nema niti je izgledno da će ga biti. Obitelj je gostima još raznosila burgere koji su izgledali primamljivo, a na jelovniku smo vidjeli i hot dogove. Čini se da je Pločica trenutno najpopularniji ugostiteljski objekt u Puli.

U kratkoj šetnji oko tržnice na  kojoj radi više lokala, svi su zjapili prazni sa svojom generičkom pizza-pasta-fish ponudom. Primjer Pločice zorno pokazuje kako se na svakoj lokaciji i u svakom žanru može biti uspješan ako posao radite dobro i pametno. Jednu veću porciju ćevapa i jednu manju, tri Fabrike i sve dodatke platili smo 35 eura. Sasvim solidna cijena za fantastične ćevape. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.