Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Juha od pečenih rajčica koju smo u subotu večerali u Esplanadinom Le Bistrou, pokazuje što i kako treba kuhati na vrhuncu ljeta

Bistroova krem juha od pečenih rajčica s uljem od bosiljka slatka je kao ljeto, intenzivna kao srpanjske vrućine i raskošna kao mirisi zrelog ljetnog voća i povrća. Juha od pečenih rajčica poslužuje se s ukiseljenim koromačem, koji stvara teksturalni ali i okusni kontrast.

Juha od pečenih rajčica, koju su nam u subotu predstavili Esplanadina glavna chefica Ana Grgić Tomić i Bistroov chef Matej Bilandžić, jedno je od najuspjelijih Bistroovih sezonskih jela unatrag nekoliko godina, i jedna od dvije ili tri najukusnije juhe koje se trenutno mogu naručiti u Zagrebu. Kad naiizgled jednostavnog i masovnog  jela napravite mali spektakl, pogodili ste samu definiciju visoke bistronomije. Što Le Bistro jest.

Novi Le Bistroov meni pun je malih jela koja reflektiraju sezonu. Finim njokima od koprive s gravlaxom okusnu definiciju daje bazga s kozjim mlijekom. Jakovske kapice sa šafranom serviraju se s gelom od breskve i tartarom od breskve, što je zapravo školski primjer komplementarne metode slaganja okusa: školjke su slatke a breskve su u ovo doba godine najslađe.

S druge, jednako ljetne strane, je usoljena tuna s carpacciom od lubenice i hladnom juhom od krastavaca. Tu je riječ o čistoj kontrastnoj metodi slaganja okusa. Kroket od maslina sa salikornijom i marmeladom od rabarbare igra na slano,  kiselo i slatko; dobro je da se rabarbara pojavljuje i izvan desertnog konteksta.

Salata od hobotnice s mladim krumpirom osvježena je crnom rotkvom, još jednim sastojkom koji se rijetko pojavljuje u hrvatskim kuhinjama, a ima jak okusni profil. Košarica od pivskog tijesta punjena mousseom od jogurta s mladim graškom i mentom osvježavajući je uvod u ručak ili večeru u Le bistrou, dok je klasični Bistroov rižoto dobio ljetni karakter zahvaljujući kremi od pečenih tikvica s čilijem i ricottom. U Le Bistrou se, dakle, ovih dana kuha i poslužuje ljeto. Što je najispravnije. Bistro je i u subotu navečer bio više nego dobro popunjen. Dvije gospođe blizu našeg stola večerale su štrukle. Koje su, naravno, nesezonske i klasici pa kao ni bečki ni tartar biftek, nikad neće otići s Bistroova menija.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.