Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Zlatna školjka u Martićevoj jedan je od rijetkih zagrebačkih restorana koji i usred ljeta drži pravu svježu ribu

Terasa Zlatne školjke u subotu se počela puniti oko jedan. Među gostima se našao i Stipe Mesić, prvi predsjednik hrvatske Vlade, zadnji legitimni predsjednik Predsjedništva SFRJ, autor knjige Kako smo srušili Jugoslaviju i predsjednik Republike Hrvatske u dva mandata. Mesić izgleda neobično mladoliko i energično za svojih 89 godina. Zanimljivo je da je u Zlatnoj školjki redovito jeo i Franjo Gregurić, predsjednik ratne Vlade demokratskog jedinstva, Mesićev politički sumišljenik koji ga je, međutim, odbio slijediti kad su Stjepan Mesić i Josip Manolić u proljeće 1994. godine napustili HDZ i pokušali u parlamentu srušiti Tuđmanovu vlast.

Mesićevo je četveročlano društvo naručilo divljeg zubaca, a prije velike ribe jeli su pržene gavune. Zlatna školjka jedan je od rijetkih zagrebačkih restorana koji i usred ljeta drže pravu svježu ribu, a ne samo uzgojene orade i brancine. Nemamo, naravno, ništa protiv marikulture, ali divlja riba ipak nam je privlačnija. Zlatna školjka u subotu je osim zubataca i gavuna, nudila još kovače, škrpine i fete velike grdobine. Odlučili smo se za grdobinu u bijelom vinu, starinski recept koji smo prvi out probali u Esplanadi negdje 1984, u osamdesetim i devedesetim godinama obveznu lektiru svih zagrebačkih ribljih restorana.

Grdobina je bila perfektno poširana, sočna, meka ali čvrsta s distinktivnim okusom. Kuhar nažalost nije očistio sve ovojnice s grdobininih medaljona, ali riba je bila toliko fina da nas to nije previše smetalo. Uz veoma, veoma dobru grdobinu dobili smo uzorno svježu hrskavu salatu: kod lisnatih je salata presudno da se pripremaju u zadnji čas inače postanu sparušene, ljigave i nejestive. Ova je bila izvrsna. Uz jako zadovoljavajući i zdravi ručak u Zlatnoj školjki pili smo šampionski Sauvignon Ivane Puhelek, jedno od idealnih ljetnih vina iz okolice Zagreba.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.