Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Franko’sova napoletana s morskim psom i pitayom najoriginalnija je pizza koju smo dosad probali u Hrvatskoj 

Lanjskog smo kolovoza večerali u rimskoj pizzeriji Seu Illuminati, trećoj najboljoj u Italiji. Osobito nas je impresionirala originalnost nadjeva. Pizza sa zelenim curryjem i puno svježeg korijandera jedna je od najboljih koje smo probali u životu. Seu Illuminati imaju, naravno, i opsežnu vinsku listu s tridesetak šampanjaca i pjenušaca, i još stotinjak drugih vina. Zagrebački Franko’s neosporno je najbolja pizzeria u Hrvatskoj, o čemu svjedoči činjenica da se ove godine plasirao na 14 mjesto 50 Top Pizza u Europi izvan Italije, što je kolosalan skok od tridesetak mjesta u usporedbi s 2023.

Ohrabreni tim priznanjem, vlasnik i pizza majstori Franko’sa u zagrebačkoj Branimirovoj ulici odlučili su pristupiti malo hrabrije i inovativnije kombinacijama sastojaka koje stavljaju na svoju uzornu napoletanu. Pa su tako nedavno lansirali pizzu posvećenu karipskim vodama i Bobu Marleyu. Pizza se zove Bob Marley’s Arruba, i sadrži nekoliko neobičnih sastojaka poput pitaye (dragonfruit) koji osnažuju njen karakter mora toplijih čak i od jadranskog. Tu je, međutim, i jedan apsolutno neočekivani sastojak, koji bi se dobro uklopio u poetiku rimskih Seu Illumimata. Radi se o medaljonima morskog psa.

Dakle, danas smo u Franko su probali prvu pizzu u životu punu mesa morskog psa. I to ne ublaženog mesa morskog psa. Meso morskog psa ima vrlo distinktivan lako prepoznatljiv, donekle opori okus. Franko’s je na pizzi uspio zadržati tu specifičnu oporost morske divljači. Pizza je fenomenalna. Jaki, žestoki okus morskog psa, u kombinaciji sa slatkastom pitayom i uobičajeno superiornim, prozračnim, dugo fermentiranim tijestom, ovu pizzu čini jednom od najsenzacionalnijih u pedesetak godina povijesti hrvatskih pizzerija.

Uz pizzu Arruba slušali smo klasike Boba Marleya i UB 40: tko god pušta glazbu u Franko’su pogodio je ugođaj 99 do 100 posto, pa zaslužuje dio zasluga za činjenicu da je na plus 33, uz ne baš efikasnu klimatizaciju Franko’s bio skoro pa pun za ručak. Navečer je prepun. Uz ingenioznu pizzu s morskim psom čiji slatko slani okus traži kontrast nekog vrlo ljutog umaka (Franko’s surađuje sa zagrebačkim čili specijalistima Volim ljuto) popili smo butelju provansalskog rosea Minuty iz 2023. i par čaša sjajnog Erdorova Sauvignona.

Prije pizze kušali smo atraktivni koktel od mezcala i dvije vrste Lilleta. Franko’s je ovoga ljeta uveo još nekolika sezonskih pizza, poput Pacific i No Fake Truffles 2.0. Uz to je ponovio i briljantnu Summer in Siam. Premda je Franko’s službeno 14. najbolja pizzeria u Europi izvan Italije, cijene nisu porasle. Marleyeva Aruba s morskim psom košta 16 eura, što je manje od punjenih paprika u centru Zagreba.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.