Filodrammatica je možda najpoznatiji riječki ugostiteljski prostor. Prije više desetljeća bila je dnevni boravak Riječana s važnom kavanom, ali je ubrzo izgubila posebnost zbog sve lošije ponude i pala u zaborav. Nakon nekoliko godina lutanja zatvorila se i ostala napuštena bez konkretne ideje za što bi prostor trebalo prenamijeniti. Srećom, ostala je ugostiteljski prostor, što je bitno za grad i njegovu najprometniju ulicu.
Nažalost, Filodrammatica u sadašnjem izdanju nije reprezentativna. Odaje dojam nefokusiranog ugostiteljstva, bez pretjerane ideje o modernijim formama. Filodrammatica je od početka godine bila u velikim radovima i preuređenju, da bi se prije nekoliko tjedana napokon otvorila. Koncept je čak i primamljiv: kafić i restoran spojeni su u jedno, s jelovnikom orijentiranim na tapase, tjestenine i poneko glavno jelo. Dakle, opušteni tapas bar kakvih u Rijeci nema mnogo i koji bi se mogao prilično dobro uklopiti u dosadašnji model objekta. Problem je što u Filodrammatici baš i ne znaju kuhati a i ponuda u baru je odveć ziheraška, pa se lokal gotovo ničim ne izdvaja iz prosjeka osim po povijesno bitnoj lokaciji.
Tapasi koje smo naručili trebali su i mogli biti puno bolji. Arancini koje inače jako volimo, punjeni su običnom bijelom rižom umjesto arboriom i nekim bezokusnim sirom, pa rezultat nije bio najbolji. Tacosi s piletinom se također nisu proslavili. Tacosi mogu biti pripremljeni na bezbroj načina, ali Filodrammatica je izabrala onaj koji se i u kućnoj pripremi može puno bolje napraviti. Obična mlaka nezapečena tortilja punjena trganom piletinom, salatom i nerastopljenim sirom nije imala previše okusa.
Carbonara koju smo naručili na papiru je izgledala vrlo privlačno i bila je pripremljena by the book, s pravim guancialeom, ali joj je nedostajao pecorino, koji je zamijenjen parmezanom starim 24 mjeseca. Međutim, carbonara koju smo dobili bila je vrlo loša. Umak je imao teksturu sličnoj pjenici iz sifona ili vrećice, lošu konzistenciju skoro bez ikakvog okusa, bilo ga je apsolutno previše za jednu porciju pa je naša tjestenina plivala u njemu.
Guancialea je bilo tek u tragovima i bio je opasno prepečen. Filodrammatica nažalost nije, makar zasad, uspješno upotpunila prazni poslovni prostor na Korzu koji se ipak polako budi iz zimskog sna. Ipak, ugostiteljska ponuda na Korzu trebala bi i morala biti bolja od sadašnje. Tri jela, jednu čašu Šemberovog rosea i čašu Tomazove malvazije platili smo 39 eura.
Korzo 28, Rijeka
HRANA +2 VINO -3 AMBIJENT +3 SERVIS 3
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.