Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U Vikingu smo u četvrtak ručali genijalnog hlapa s roštilja, jednog od najveličanstvenijih velikih rakova u životu

Spletom sretnih okolnosti, u zadnjih smo tridesetak godina pojeli relativno mnogo, nekoliko stotina različitih velikih rakova; jastoga, hlapova i baba. Oslobođenje Knina proslavili smo u podsljemenskoj rezidenciji britanskog diplomatskog službenika uz smrznutog hlapa iz Aljaske, koji uopće nije bio loš. Zdravko Perčin nam je u Karaki, Lopudu i Dubravkinom putu često pripremao pastu s jastogom, a katkad i babu na gradelama. Na Phuketu postoji trg koji se doslovno zove Lobster Square, gdje svi restorani drže jastoge koji međutim nisu impresivni: meso im je mlohavo a okus donekle podsjeća na jakovske kapice. Najukusniji su u vrlo ljutom curryju.

U New Yorku i Washingtonu probali smo dosta čuvenih Maine lobstera, koji su zapravo rođaci našeg hlapa. Prva zagrebačka verzija Bota Šare, ona koja se nalazila na Kaptolu, gotovo je svakodnevno držala žive hlapove i jastoge. Alain Passard, chef s vječne tri Michelinove zvjezdice, prije nekoliko godina skuhao nam je bretonskog plavog hlapa s nevjerojatno delikatnim mesom, koji izgledom donekle podsjeća na velikog škampa.

U Villi Nai lani smo večerali briljantnog jastoga pečenog na otvorenoj vatri. Imamo, dakle, ponešto iskustva s velikim rakovima. I zato nam je lako konstatirati da je kvarnerski hlap, kojeg smo u četvrtak ručali u restoranu Viking u Limskom kanalu, jedan od najboljih koje smo probali u životu. Rep ovog sladostrasnog hlapa bio je čvrst a mekan, umjereno sladak sa slanim, mineralnim nijansama, dok je djelomično al dente a djelomično želatinozno meso iz kliješta imalo onaj čarobni, eterični, maslačno morski okus, koji jastoge i hlapove svrstava među najdragocjenije sastojke mnogih svjetskih kuhinja.

Naš je hlap, naravno, bio živ prije posluživanja pa je energično pozirao za fotografije i video. Uz hlapa smo pili blago kremastu Benvenuti malvaziju Livio iz 2022. Uz svježe, preukusne lignje s komoračem otvorili smo butelju nove Matoševićeve Zelene Grimalde, koja je suvereno rezala masnoću lignji, a uz debele sirove kamenice točili su nam Veraldin Rose Ixtrian, jedan od najboljih hrvatskih pjenušaca, koji nam je pomogao da se lakše suprotstavimo neuobičajenoj vrućini na Vikingovoj terasi. Viking je i u četvrtak u posve nesnošljivim radnim uvjetima pokazao da spada u malobrojnu grupu zaista vrhunskih hrvatskih ribljih restorana.s

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.