Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

SENZACIJA U CANKAREVOJ U Fine stvari stižu legendarni rumovi Caroni i specijalna, dosad nedostupna izdanja etiketa Habitation Velier

O Zlatku Ivkiću, bez imalo dvojbe jednom od najvećih profesionalaca i entuzijasta hrvatske scene jakih pića, pisali smo puno puta. Gospodin Ivkić kroz desteljeća je karijere značajno utjecao na ključne faze razvoja kulture jakih pića, barova i koktela, i ne pokazuje namjeru da uspori.Kroz projekt Finih stvari, najagilnijeg i najintrigantnijeg trgovca jakim pićima na hrvatskom tržištu, Ivkić i dalje stvara nove vrijednosti, kroz distribuciju prema HoReCa sektoru i kroz maloprodaju. Zagrebački shop Fine stvari ostvaruju rezultate koji su i službeno prepoznati na europskoj razini.

Fine stvari su od početka posvećene i izgradnji selekcije osebujnih rumova, stilski posve izvan uvriježenih velikih brandova. Uz sada već vrlo dobro poznate rumove jamajkanske destilerije Hampden i izbora rumova u izdanju Habitation Velier, prvi su hrvatskom tržištu predstavili specifični Clairin, rustikalnu varijantu ruma iz Haitija.

Od noviteta prije svega moramo izdvojiti liniju The Real McCoy Rum barbadoške destilerije Foursquare, jedne od najnagrađivanijih etiketa karipskih rumova. U ponudi su dvije etikete The Real McCoy Rum 5 YO i The Real McCoy Rum 12 YO

“Foursquare je jako teško dobiti direktno i donedavno smo njihove etikete Doorlys nabavljali preko posrednika, ali s ovim dvjema etiketama Foursquare sada dobivamo izravno. Foursquare rumovi su nam važan dio ponude jer se u jednom trenutku pokazalo da nam je ponuda rumova too funky, možda nijansu prezahtjevna cijelom spektru naše publike, i da bi bilo dobro u ponudu uvrstiti i nešto ‘normalnije.”, kaže Ivkić. 

Uz Forsquare, u portfelju Finih stvari odnedavno su i rumovi Renegade s Grenade, projekt Marka Reyniera, čovjeka iza inovativne irske whiskey destilerije Waterford i nekadašnjeg vlasnika škotskih Bruichladdich maltova. 

Haićanskim clairinima Casimir, Sajous i Vaval koji se rade svježim sokom šećerne trske, pridružili su se Le Rocher i Sonson koji koriste sirup šećerne trske, dakle riječ je o malo drugačijem profilu destilata. Kod clairina se, međutim, pojavio ozbiljan problem vezan uz stanje na Haitiju. “Postoji bojazan da bi ovako mali proizvođači,  mikroproizvođači, s vremenom mogli nestati, da bi ih netko mogao preuzeti ili izbaciti iz igre, što na tako nesigurnom otoku nije nemoguće,” objašnjava Ivkić, “Cijelo prošlo ljeto smo ostali bez clairina jer su lokalne bande zaustavile promet u lukama Haitija. Zato treba uživati dok ga ima.”

Doista izuzetna novost u Finim stvarima su posebna izdanja kuće Habitation Velier i njezinog osnivača Luce Gargana. Riječ je limitiranim serijama rumova iz najcjenjenijih destilerija, ali u posve neuobičajenim, inače nedostupnim varijantama poput bijelih ili visoko esternih rumova. Izdanja poput Hampden OWH 2016 7 YO, Papa Rouyo 2022 1 YO, Long Pond 2005 Cambridge ili Last Ward 2007 dosad nisu bila dostupna tržištu čitave regije. Ovo je potvrda visoke kvalitete rada Finih stvari i priznanje entuzijazmu i znanju Zlatka Ivkića i njegova najbližeg suradnika Hrvoja Šerkinića. Naime, takva izdanja gotovo je nemoguće naručiti od distributera, nužno je ostvariti poseban status kod dobavljača kao bi se uopće došlo na listu mogućih kupaca. 

“U segmentu rumova već sedam, osam godina intenzivno surađujemo s La Maison & Velier kućom i čitavo se vrijeme trudimo doći do izdanja koja osobno, iz našeg entuzijazma želimo na policama i u ponudi,” kaže Ivkić,” Dosad smo uspijevali povremeno dobiti pojedine etikete, ali sada možemo aktivno pratiti ponudu i izbor. Slikovito rečeno, dosad smo mi morali pitati, moliti, čekati, a sada nas La Maison & Velier obavještavaju kad se pojave nova izdanja. O tome smo sanjali čitavo ovo vrijeme!”

U najavi je i ekskluzivni dolazak izdanja iz legendarne, danas zatvorene destilerije Caroni s Trinidada. Rumove Caroni često nazivaju karipskim Port Ellenom, riječ je o vjerojatno najtraženijim rumovima na tržištu, čija se cijena ponekad penje i na više tisuća eura  za bocu. Imati mogućnost doći do ovakvih izdanja doista je veliko priznanje timu Finih stvari, ali i hrvatskoj sceni jakih pića koja zajedno s njima postaje ozbiljan igrač na europskoj razini.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.